Sakarya Savasi ve Sonuclari
Sakarya Savaşı ve Sonuçları

Sakarya Savaşı Sonuçları

Sakarya Savaşı Sonuçları

Sakarya savaşı sonuçları Eskişehir-Kütahya Muharebelerinde beklenenden daha hızlı bir şekilde ilerleyen Yunan ordusu lojistik sıkıntılar başladığı için Sakarya ırmağının batısında geçici olarak durmuş ve bir süre beklemeye başlamıştır.Bu bekleyiş sırasında Yunan ordusunun amacı son saldırıyı yapmak için İzmir limanından gelen lojistik yardımı almak ve Türk ordusunu ağır bir yenilgiye uğratarak Ankara’yı ele geçirmektir. Bu sırada Türk ordusunun toparlanma ihtimalini de göze alan yunan ordusu yaklaşık 100 Km’lik geniş bir alana yayılarak Türk ordusunun gücünü bölmeyi amaçlamıştır. Sakarya savaşı sonuçları

14 Ağustosta yeniden ilerlemeye başlayan Yunan birlikleri Sakarya ırmağının doğusuna geçince Türk ordusuyla karşılaşmışlardır.Sakarya Savaşı ve Sonuçları
Sakarya savaşı bir ölüm kalım savaşı olarak nitelendirilebilir. Çünkü bu savaş kaybedilecek olursa Ankara işgal edilecek TBMM çok zor bir duruma düşecektir.Bu nedenle ordu komutanları Türk askerlerini yüreklendirmeye çalışmışlardır. Türk ordusu ile Yunan ordusu arasındaki güç dengesi Yunan ordusu lehine idi.Bu fark ancak Türk askerinin yiğitlik ve kahramanlığı ile kapatılabilirdi. Mustafa Kemal Paşa durumun önemini komutanlara çektiği telgraflarla anlatılmıştır. Bu muharebelerde Mustafa Kemal Paşanın uyguladığı harp taktiği çok dikkat çekicidir.Bu taktik Yunan generalleri tarafından çözülememiş ve Yunan ordusunun mağlup edilmesinde etkili olmuştur. Mustafa Kemal Paşanın komutanlara çektiği telgraftaki:”hattı müdafaa yoktur.Sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır” şeklindeki emri bu taktiği özetler niteliktedir. Sakarya Savaşı ve Sonuçları
Sakarya Muharebesi 22 gün 22 gece sürmüştür. Düşman saldırısını durdurmayı başaran Türk ordusu 11 Eylülde büyük bir karşı saldırı başlatarak 13 Eylülde yunan cephesinin bozularak dağılmasını sağlamıştır. Böylece Türk ordusu tam bir zafer kazanmıştır. Bu zafer TBMM’nin hem iç politikada hem de dış politikada otoritesini artırmıştır.

Sakarya Savaşının Sonuçları:

Sakarya savaşı sonuçları aşağıdaki gibidir.
• Avrupalı devletler karşısında 1683’teki II.Viyana kuşatmasından beri süregelen geri çekilme Sakarya zaferi ile sona ermiştir.
• Sakarya savaşı Türk ordusu adına Kurtuluş savaşındaki son savunma savaşı olmuştur.Türk ordusu bu savaştan sonra taarruza geçmiştir.
• Sakarya savaşının sonuçlarından Azerbaycan Gürcistan ve Ermenistan devletleriyle 13 Ekim 1921’de Kars antlaşması imzalanmış böylece Kafkas sınırımız kesinlik kazanmıştır.
İtilaf devletleri arasındaki görüş ayrılıkları artmıştır.Bunun sonucu olarak Fransa ile 20 ekim 1921’de Ankara antlaşması imzalanmıştır. Görüş ayrılığının çıkması Sakarya savaşının sonuçlarındandır.
• 22 Ekim 1921’de İngiltere ile “esir değişimi antlaşması” imzalanmıştır.uluslar arası eşitlik ilkesine uygun bir şekilde imzalanan bu antlaşmayla daha önce Malta’ya sürgün edilmiş olan Türk esirleri Anavatan’a dönmeleri sağlanmıştır.2 Ocak 1922’de Ukrayna ile “Dostluk” antlaşması imzalanmıştır.
II.İnönü savaşı sonrasında başlayan İtalyan ordusunun Anadolu’dan çekilmesi Sakarya Muharebesinden sonra tamamlanmıştır.sakarya meydan muharebesi sonuçları
Sakarya Savaşının sonuçları arasında Mustafa kemal Paşaya TBMM tarafından Gazilik unvanı ile “mareşallik” rütbesi verilmesi de vardır
• Yunan ordusu itilaf devletlerinden aldığı desteği kaybetmiştir.
• İtilaf devletleri TBMM’ye barış yapma teklifinde bulunmuşlar fakat TBMM misak-ı milliye uymayan bu teklifi imzalamayı kabul etmemiştir.
Sakarya savaşından sonra yaklaşık bir yıl boyunca yunan ordusuyla büyük bir savaş yapılmamıştır.Türk ordusu bu zaman dilimini çok iyi değerlendirerek tekalif-i Milliye emirlerini bütün yurt çapında uygulayarak ordunun taarruz gücüne kavuşmasını sağlamıştır.
Sakarya savaşının sonuçlarından bir tanesi de Yunan ordusu Sakarya savaşından sonra yeni bir saldırı yapmaktan vazgeçmiştir.Ele geçirmiş olduğu yerleri kaybetmemek amacıyla savunma önlemleri almaya başlamıştır.

Sakarya savaşı sonuçları arasından bir tanesi de Ankara Anlaşmasıdır.
Ankara antlaşması(20 Ekim 1921)
Güneydoğu Anadolu’da Kuvay-ı Milliye güçlerine karşı üstünlük sağlayamayan Fransa Sakarya savaşının Türk ordusu tarafından kazanılması üzerime TBMM ile Ankara antlaşmasını imzalamıştır.
Ankara antlaşmasını bazı maddeleri şunlardır:
• Bu antlaşma ile iki taraf arasındaki silahlı çatışmalar sona erecektir.
• İki tarafta karşılıklı olarak ellerindeki esirleri serbest bırakacaktır.
• Hatay(Antakya) ve İskenderun özerklik verilmesi koşuluyla Fransa yönetimindeki Suriye’ye bırakılacaktır.

Sakarya Savasi ve Sonuclari
Sakarya savaşı sonuçları

Sakarya savaşı sonuçları Antlaşmanın Önemi:

Güney cephesi kapanmıştır.Buradaki birlikler batı cephesine aktarılmıştır.
• Fransa TBMM’yi ve Misak-ı Milliyi tanıyan ilk itilaf devleti olmuştur.
• İtilaf devletleri arasındaki fikir ayrılıkları daha da artmıştır.Bu durum Anadolu’daki direniş gücünü artırmıştır.
• Hatay’ın Fransa yönetimindeki Suriye’ye bırakılmasıyla Misak-ı Milli’den ikinci taviz verilmiştir.
İtilaf Devletlerinin Barış Teklifleri
Türk ordusunun Sakarya Savaşında başarılı olması Yunanistan dışındaki diğer İtilaf devletlerini de tedirgin etmiştir.Türk ordusunun daha da üstün duruma geçmesi İtilaf devletlerinin yapmayı düşündüğü barış antlaşmasını tehlikeye düşürecekti.Bu nedenle İtilaf devletleri Türk ve Yunan Hükümetlerine ateşkes yapmaları teklifinde bulunmuştur.Bu teklif zaten zor durumda olan Yunan hükümeti tarafından hemen kabul edildi.Türk hükümeti ise tam bağımsızlığı sağlamak istediğini belirterek teklifi reddetmiştir.
TBMM’ye sunulan ateşkes önerisinde şu temel esaslar yer almıştı:
• Türk ve Yunan orduları arasındaki silahlı çatışmalar sona erecek ve iki taraf arasında tarafsız bir bölge oluşturulacak
• Türk ve Yunan birlikleri İtilaf devletlerinin kontrolüne verilecek
• Bu tarihten itibaren her iki ordu da asker ve silah alımını durduracak.
Bu maddeler TBMM’nin bağımsızlık düşüncesine aykırı olması ve asıl olarak TBMM’yi engellemesi nedeniyle kabul edilmemiştir.
Buna rağmen İtilaf devletleri 26 Mart 1922’de Paris’te yapılan bir toplantı sonunda TBMM’ye barış teklifi olarak bir metin sunmuşlardır.Fakat Sevr antlaşmasının hafifletilmiş şeklinden başka bir şey olmadığı görüldüğü için bu teklifler de reddedilmiştir.
Yapılan bütün görüşmeler İtilaf devletlerinin TBMM’nin daha da güçlenerek Misak-ı Milli sınırlarına ulaşmasını engellemeyi istediğini açıkça göstermiştir.Bu nedenle görüşmelere son verilerek Yunan ordusuna karşı yapılacak taarruz için hazırlıklara başlanmıştır.
Sebepleri: Yunanlıların Türk ordusunu yok edip Ankara’yı ele geçirmek istemeleri

Sakarya savaşı Sonuçları

  •  Sakarya Savaşı sonuçları olarak bir genelleme yaparsak Türk ordularının 1683 yılındaki II. Viyana yenilgisinden beri süregelen geri çekilişi sona erdi.
  • Sakarya Savaşından sonra Türk ordusunun son savunma savaşı oldu.
  • Sakarya Savaşı ile Türk orduları saldırı gücüne ulaştı.
  • Sakarya Savaşında Yunan ordularının saldırı gücü kırıldı, savunma yapmak zorunda bırakıldı.
  • Sakarya savaşından sonra İtilaf Devletleri TBMM’ye ateşkes ve yeni barış önerileri sundu.
  • Sakarya savaşından sonra Fransa ve İtalya işgal bölgelerinden çekildi.
  • M. Kemal’e “mareşallik” rütbesi ve “gazilik” unvanı verildi.
  • Sakarya savaşının kazanılmasından sonra Kafkas Cumhuriyetleri ile Kars Antlaşması, Fransa ile Ankara Antlaşması yapıldı. Sakarya savaşı sonuçları

Sakarya Meydan Savaşı’nı Takip Eden Siyasi Olaylar

Sakarya Savasi ve Sonuclari 1
Sakarya-Savasi-ve Sonuclari

Kars Antlaşması (13 Ekim 1921):
TBMM Hükümeti ile Sovyet Rusya’ya bağlı Kafkas Cumhuriyetleri (Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan) arasında imzalandı. Antlaşmaya göre;

  •  Doğu sınırımız kesin olarak çizildi.
  • Moskova Antlaşması Kafkas Cumhuriyetleri tarafından da benimsendi.
  • Ardahan Türkiye’ye bırakıldı.
  •  Batum’un Gürcistan’da kalması kesinleşti (Misak-ı Milli’den ilk taviz).
  • : 13 Ekim 1921’de Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan ile, 2 Ocak 1922’de Ukrayna ile dostluk antlaşmaları imzalandı. Sakarya savaşı sonuçları

Ankara Antlaşması (20 Ekim 1921)

TBMM Hükümeti ile Fransa arasında imzalandı (Fransa, Güneydoğu Anadolu’da Türk direnişiyle karşılaşmış, insan ve prestij kaybına uğramış, daha fazla zarar görmeden Anadolu’dan çekilmek istemiş, I. ve II. İnönü Savaşları’ndan sonra Türk Hükümeti’nin başarılı olacağını biliyordu, Sakarya Savaşı’yla bu görüşleri pekişmiş, Ankara ile ilk anlaşan olup bazı avantajlar elde etmek istemiş).

Bu antlaşma ile;

  •  Türk-Fransız savaşı hukuki olarak sona erdirilmiş.
  • Fransa işgal ettiği topraklardan İskenderun ve Antakya (Hatay) hariç çekilecek.
  • Türkiye-Suriye sınırı Hatay dışında bugünkü durumunu almıştır.
  • İskenderun ve Antakya’da özel bir yönetim kurulacak. Bölgede yaşayan Türklere geniş haklar verilecek. Hatay’da Türkçe resmi dil olarak kalacak, Türk parası geçerli olacak.
  • Fransa Suriye’den çekilirse Hatay halkının kendi geleceğini kendisinin belirlemesi için halk oylamasına gidilmesine karar verildi.
  • Caber Kalesi Türk bayrağı altında Türkiye’nin mülkü sayılacak.

 

NOT: Günümüzde Suriye sınırları içindeki Caber Kalesi, Türk sınırları dışında Türk bayrağının dalgalandığı, Türk toprağı sayılan tek topraktır. Sakarya savaşı sonuçları

Ankara Antlaşması Önemi:

  • Hatay dışında Suriye sınırı çizildi.
  • İtilaf cephesi parçalandı, İngiltere yalnız kaldı.
  • Fransa TBMM Hükümetini ve Misak-ı Milli’yi tanıdı.
  •  Güney cephesindeki birlikler Batı’ya kaydırıldı.
  •  Hatay ve İskenderun özel bir statüye sahip olsa da (şimdilik kaydıyla) Misak-ı Milli’nin dışında kaldı.

NOT: Misak-ı Milli’yi ve yeni Türk devletini tanıyan ilk İtilaf Devleti Fransa’dır.

Sakarya savaşı sonuçları

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

ortacag donemi

Orta Çağ’da Ekonomi Özet

ORTA  ÇAĞ’DA EKONOMİ A)TARIM Feodalizm (Derebeylik): Batı Roma’nın yıkılmasıyla güvenlik ve geçim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla …

122 Yorumlarınız

  1. hiç güzel değil

  2. çok uzun ama hepsini yazdim..

  3. ğüzell ikimizde beğendik bu aradamahir sen salakmısın geri

  4. mehmet karakuş

    sensin lann mal

  5. hepiniz mlsınız hiçbirinizde akıl yok

  6. mehmet karakuş

    ŞEREF HOCAYA SELAMLAR……

  7. MEHMET 7 KARAKUŞ

    HEPSİNİ YAPTIM

  8. barkın sana parmak atim

  9. bizim pitbul sosyalci ödev verdide onu yapmam lazım

  10. kötülüyenlerin hepsi sussun bence çok güzel olmuş

  11. cok uzun ama gzl bunu yazana kadar 2 saat sürdü. nerdeyse parmaklarım koptu nerdeyse yazzmaz olaydım başka sıtede hep kısa napalım yazdım bikere herşey için teşekür ederim yazana inkilaptan 100 aldım yaşaşsın

  12. kısaca çok uzun ve benim bunu yarına vermem gerek vesaat 7:20 geçiyor

  13. tuna…bence çok iğreç bir

  14. yeeeeesss okey beğendim

  15. çok işime yaradı harika

  16. eyvallah

  17. bence çok güzel bir site çok da doğru

  18. gayet çok güzel

  19. ayşe senanur

    süperdi ama utanın ya ilimizi ilçemizi ülkemizi almaya gelmişler şerefsizler

  20. ayşe senanur

    utanın bakın sakarya nasıl fetih edilmiş beyle bayanlar ülkemize ilimize saip çıkalım

  21. ayşe senanur

    gerçekten güzeldi çünki şehitlerimizin ne kadar kan döktü ama hala dünyada kötüle var utansınlar be dimi sakarya

  22. berbat br sey duzgun bişi yapsalar olurler

  23. adım lazım değil

    bennn hiç bişey anlamadım

  24. Sakarya Savaşı ve Sonuçları

  25. guzel anlatmış ama çok

  26. çokkkkkkkkkkkkk iğrenç

  27. sadasdasdasdasdasdas

  28. bencede iyi bilgi

  29. güzel ama bana daha uzunu lazım

  30. 4. sınıfım ve ben rahatlıkla anlıyorum

  31. bilgiler için teşekkür ederi.ama çok uzun

  32. kac yılında olmuş sakarya savalı

  33. cok kötü
    ve cok uzun

  34. güzel bilgi varmış

  35. çok güzel olmuşda gerçekten cok uzun ama cok yardımcı oldu tşkkurler :D

  36. iğrenç

  37. çok güzel ama çok uzun ben onun hepsini yazamam

  38. çok güzel olmuş teşekkür ederim ama biraz uzun

  39. çok uzunnnnnnnn İnkılap tarihi dersini çok seviyorum

  40. yazıcıdan çıkar

  41. çok uzun

  42. çok işime yaradı sağalun ,diğer siteler gibi saçma değil valla iyimiş ya bundan sonra sosyal bilgiler.comm

  43. selena gomez

    çok uzun ya ama güzel

  44. ne güzel site

  45. çok uzun

  46. güzel bilgilendirici ama ne yaptınız sıkıyosa siz gelin yazın heeeeeee

  47. haklısın

  48. harika

  49. gamze kartal

    4. yoruma katılıyorum okumaya bile üşeniyorum

  50. gamze kartal

    çooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook uzun

  51. çok güzel bence :D :D :D :D

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir