Düşünme ve Düşünce Üzerine Fikirler

buyuk-dusun-medyaDüşünme bir süreç bu süreç içinde oluşunlalar ise düşünce. Farklı düşünceler vardır.Siyasi düşünce, felsefi düşünce. Düşünme belirli bir alana hapsedilmiş bir iş yükü değil. Düşünme sadece felsefecilere ait değildir. Her kez düşünebilir. Düşünme işinde bir yöntem  vardır. Farklı düşünme üslupları olabilir. Herkesin yani düşünen insan düşünme sürecine kendi farklılığını katabilir. Düşünmede tümden gelip tüme gidilmez. Çok farklı düşünme vardır. Okurken düşünmenin her şeyi yeni baştan görme çabasıdır. Bir çocuk heyecanı ile düşünülür. Bizde düşünce yoktur. Belletmek vardır. Sınavlarda da verdiğimiz şeyi alırız. Düşünme düşünme değildir. Düşünmede bir yaratıcılık vardır. Aslında bu şekilde olduğumuzun nedeni de eğitim sistemidir. Düşünmek bizim kültürümüzde bir ıstırap olarak algılanır. Aslında düşünme her zaman yapılacak bir eylemdir. Düşünme bir meslek değildir. Filozofça konuşma bizim ülkemizde düşünür olarak kabul edilir. İyi bir hekim sade bir şekilde konuşuyorsa oda düşünürdür. Büyük bilim adamları aslında bir filizoftur. Bilgi haznem olmadna düşünmek mümkün olmamakla birlikte düşünmenin olmazsa olmazı dildir . Düşünme yeni bir kompozisyondur. Düşünme için bilgi şart. Bilgisiz düşünce mümkündür. İyi bir düşünür için iyi bir kuşkucu olmaktır.

Arkasında koskoca bir bilginin olduğu alanlarda o bilgiyi bellemek şart. Bilginin bir çok türleri vardır. Benim bedenime dış temas oldu mu bu imgelerden bilgiye ulaşabilmektedir. Nesneleri sezgisel biliş. O bilgilere sahip olup o bilgilere sahip olduğumuzun farkında olmamaktır. İçimizde olan bilgidir. Somuttan soyuta düşünme. Düşünme bir soyut kavramdır. Düşünce soyutu düşünmedir. Özgürlük nedir felsefeci özgürlüğün anlamı açıklar. Aşkın ve tüm evrini kuşatan varlığın içime bir huzur huşu katılmasıdır. Düşünmede duygularda bulunmaktadır. Ast olan düşüncelerdir bizi mutlu yada mutsuz eden. Düşünme insan yaşamında düşüncenin rolü farklıdır. Sağlıklı olmanın nedeni fiziksel mi iyi düşünme. Batı düşüncesi gibi düşünce siperlerine bulunmaktadır. Bunlar ortak düşünce kalıpları. Cemaat düşüncesi. Doğu düşüncesinde daha çok inanç vardır.

Meditasyon dini düşüncedir batıda bu yoktur. Düşünce doğuda bir araç ise batıda başlı başına bir değerdir. Düşüncenin bir çok yönüne ele alarak geliştirmek istiyor. Kaygılanmak için düşünülüyor. Düşünce tembelliği. Düşünme okuma sürekli kitaba bakmaktır. Düşünme tembelliği bize dışarıdan aktaralını kabul etme. Hakikatin kaynağını oterite olduğuna dair bir anlayış. Benim yerime o düşünür nede olsa o düşünür. Tefekkür fikirlerden fikirlere atlamak. Fikirden fikire geçmek. düşünce özgürlüğü yada ifade özgürlüğü doğru olan kelime. Düşünce geliştirmeye dair kısıtlamaların kaldırılması. Öğle bir eğitimle farklı düşünceleri görme kabiliyetini kısıtlayabiliyorsunuz. Bilim öğretmen mantığı içeresinde çerçeve çizebilir. Bilimsel düşünür. Bilimsel düşünme farklı ufukların bir biri ile karışması sonucu ufuklardan yola çıkarak kabını geliştirmektir. Düşünmek tek başına yapılan bir şey değildir. Beraber ile yapılır. Tefekkür odaları içe bakmak. Tek başına kalma işidir.

 

 

Ülkemiz insanları eğitim sistemimizin de bizim düşünce gücümüzü törpülediğinden dolayı düşünme günümüzde yapılamamaktadır. Eğitim sisteminde bilgiyi veririz ve ondan bilgiyi geri dönüşünü isteriz. Bu yüzden öğrencileri düşünmeye itmeliyiz. İnsanları aynı yönde düşünmüyor diye eleştirilmediği gibi farklı düşüncelere düşünme yöntemlerine saygı duymalıyız. Okumak ile düşünme arasında fark var. Okurken ilk defa okuma öğreniyormuş gibi okurken düşünmeliyiz. Artık bencillliklten uzaklaşıp düşünmeyi öğrenilmelidir. Düşünmede varolan değil de olmayan bir şeyi ortaya çıkarmalıyız. Artık belli formatların dışına çıkılmalıdır. Düşünmek zor değildir. Her alanda düşünülene bilinir.  Düşünme aslında büyük bir mutluluktur. Farklılık yaratmak. Sınırların dışına çıkmaktır. Düşünmede iyi bir düşünce için dil ve ön bilgi şarttır. Düşünme yeni bir kompozisyondur.

KAYNAK: TRT OKUL – NE DİNLİYORUZ NE ANLIYORUZ? Harika bir program mutlaka izleyiniz.

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

sosyal bilgiler tarihcesi

Sosyal Bilgiler Tarihçesi

Sosyal bilgiler alanının ilk başlangıcı 19. XIX yüzyılda ve daha sonra 20. XVIII yüzyılda büyüdü. …

1 Tanecik Yorum

  1. Thanks for sharing. Your post is a useful conitrbution.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir