sosyal bilgiler tarihcesi
sosyal bilgiler tarihçesi

Sosyal Bilgiler Tarihçesi

Sosyal bilgiler alanının ilk başlangıcı 19. XIX yüzyılda ve daha sonra 20. XVIII yüzyılda büyüdü. Bu temeller ve yapı taşları, 1820’lerde Amerika Birleşik Devletleri’ne entegre olmadan önce Büyük Britanya ülkesinde atıldı.

Konunun amacı, ABD ve diğerleri gibi ülkelerde sosyal refahı ve kalkınmasını teşvik etmekti.  John Dewey‘in ilk ve orta öğretim felsefesinde erken bir sosyal bilgi kavramı bulunur. Dewey, insan işgallerinin incelenmesi ile yeryüzünün incelenmesini birleştirdiği için coğrafyanın konu alanına değer veriyordu. Araştırmayı, gerçeklerin özümsemesi ve tekrarlanmasının aksine bir öğrenme süreci olarak değerlendi ve yükseköğretimde gerçekleşen öğrenme türünü yansıtmak için ilk ve orta öğretimde daha fazla araştırma yapılması savunuldu. Fikirleri büyük ölçüde çağdaş sosyal bilgiler sınıflarında uygulanan sorgulamaya dayalı öğrenme ve öğrenci odaklı araştırma pratiğinde kendini göstermektedir. Dewey, tarihin incelenmesine sadece insan olaylarının anlatımından ziyade, toplumsal süreçleri ve çağdaş toplumsal sorunlara uygulanması için değer verirdi. Bu görüşe göre tarih çalışması modern öğrenciye uyarlanmış ve toplumun gelişimine yöneliktir.

sosyal bilgiler tarihcesi
sosyal bilgiler tarihçesi

Amerika Birleşik Devletleri‘nde 1900’ler boyunca, sosyal bilgiler coğrafya, vatandaşlık ve tarih çalışmaları etrafında döndü. 1912’de, Eğitim Bürosu (ardıl ajansı olan Amerika Birleşik Devletleri Eğitim Bakanlığı ile karıştırılmamalıdır) o zaman İçişleri Bakanı Franklin Knight Lane tarafından yirminci yüzyıl için Amerikan eğitim sistemini tamamen yeniden yapılandırmak için görevlendirildi. Buna karşılık Eğitim Bürosu, Milli Eğitim Derneği ile birlikte Ortaöğretimi Yeniden Düzenleme Komisyonu’ni oluşturdu. Komisyon, her biri Amerikan Eğitim sisteminin belirli bir yönünün reformu ile emanet edilen 16 komiteden oluşuyordu (iki yıl sonra, 1916’da 17’si kuruldu). Bunlar arasında dikkat çeken, “sosyal bilgiler” olarak adlandırılacak yeni bir derste normal okul müfredatına uymayan çeşitli konuları pekiştirmek ve standartlaştırmak için oluşturulan Sosyal Bilgiler Komitesiydi Aralık 1920’de Toplumsal Araştırmalar Komitesi’nin yaptığı çalışmalar, 28 sayılı Bültenin (“Sosyal Araştırmalar Komitesi Raporu, 1916” olarak da adlandırılır) yayımlanması ve yayımlanmasıyla sonuçlandı.

ABD Eğitim Bürosu tarafından yayınlanan ve dağıtılan 66 sayfalık bültenin, tamamen konuya adanmış ilk yazılı çalışma olduğuna inanılmaktadır. Konsepti Amerikalı eğitimcilere tanıtmak ve sosyal bilgilere dayalı ülke çapında bir müfredat oluşturulması için bir rehber olarak hizmet etmek üzere tasarlanmıştır. Bültende, o dönemde radikal olarak kabul edilen ve birçok eğitimci tarafından yirminci yüzyılın başlarındaki en tartışmalı eğitim kaynaklarından biri olarak kabul edilen birçok fikir önerildi.  Yayınlandıktan sonraki yıllarda, bülten özellikle Sosyal Bilgilerin tanımı konusundaki belirsizliği nedeniyle eğitimcilerden eleştiri aldı. Eleştirmenler genellikle raporun Sosyal Bilgiler’ini belirsiz bir şekilde “konuları insan toplumunun organizasyonu ve gelişimiyle doğrudan ilişkili olanlar ve sosyal grupların bir üyesi olarak insanlar için tanımlayan 1” olarak adlandırırlar. Bölümü işaret ediyor.

Çalışma alanındaki değişiklikler, müfredatı ve öğretmenin hazırlık standartlarını belirleyen devlet ve ulusal düzeyde değişikliklerin meydana geldiği 1950’lere kadar hiçbir zaman tam olarak gerçekleşmedi. Bu, temel kavramlara, genellemelere ve entelektüel becerilere odaklanmak yerine sunulan olgusal bilgi miktarının azalmasına yol açtı. Son olarak, 1980’lerde ve 1990’larda, bilgisayar teknolojilerinin geliştirilmesi yayıncılık endüstrisinin büyümesine yardımcı oldu. Ders kitapları her devletin müfredatı etrafında oluşturulmuştur ve bu, küreselleşme ve büyüyen ekonomilerden kaynaklanan siyasi faktörlerin artmasıyla birleştiğinde, kamu ve özel öğretim sisteminde değişikliklere yol açmıştır. Şimdi, artan testlerden öğretmenlerin ve okul bölgelerinin hesap verebilirliğine kadar ulusal müfredat standartlarının akışı geldi ve sosyal bilgiler eğitim sistemini bugünkü haline dönüştürdü.

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

Covid-19 Corona Okullara Bilgilendirici Afişler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir