Değerli meslektaşlarım, sevgili öğrenciler;  Bu gün burada Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 90. Yıl dönümü kutlamaları için toplanmış bulunmaktayız.

Güzel insanlar sizlere sıradan bir konuşma yerine biraz tarihimiz hakkında ufak bilgiler vermek istiyorum. Şu an kutlamasını yaptığımız cumhuriyet bayramının neden bayram olduğu tarihimizdeki önemi konusunda bir çoğumuzun bilgisi yoktur. Kutlayacak olduğumuz bayramı biraz açalım.

Köklü bi tarihe sahip olmamızdan dolayı şöyle biraz eskilere gidelim. Anadolu ülkümüz 1071 tarihinde atalarımızca başlar. Harap ve yoksulluk içindeki Anadolu yüzyıllar içinde imar edilir. Üniversiteler açılır. Dünyaya medeniyet öğretmen bir okul haline gelir. 1700 lü yıllara kadar Anadolu’yu, doğu avrupayı, kuzey farikası, kutsal toprakları ele geçirilir. Dünyanın en büyük devletlerinden birini kurarız. Anadolu insanı dünyaya insanlık öğretir. İşler yolunda gitmez, yanlışlıklar yapılır. Ülke çok büyümüştür. Bir insan gibi artık yaşlanmaya başlamıştır. Ülümüde kısa olmaz yüzyıllar sürer. Sürekli savaşlar kaybedilir, ayaklanmalar çıkar. Anadolu’ya geri dönüş başlar. Anadolu halkı sürekli savaşlar altından ezilmiş, yoksul düşmüş, çaresizdir. Fırsattan istifade eden düşmanlar Anadolu’muzu işgale başlarla. Düşmana karşı koyabilecek bir ordu yoktur. Halk fakirdir. İşte bu sırada Mustafa Kemal sahneye çıkar. İyi eğitimlidir. Vatansever ve çok iyi bir komutandır. Samsuna çıkması ile kurtuluş savaşımız başlar. Halkı örgütler, orduyu kurar yokluklarla varlık karşısında savaşır. İnancı ile zafer kazanılır ve düşman memleket topraklarından atılır. Fakat memlekette aslında savaş yeni başlamıştır. Toplu iğne daha üretilmez. Zamanında 3 kıtaya hakim olmuş ulusun torunları yoklukla mücadele vermektedir. Millet kendi bağımsızlığını kendi kazanmıştır.

Kendini yönetme hakkında kendisindir. Mustafa Kemal Atatürk milletin artık tek bir kişi tarafından yönetilmesi istememekte çağdaş uluslar gibi kendi yöneticileri kendi seçmeleri istemektedir. 23 Nisan 1923 yılında halk kendi iradecileri ilk defa kendileri seçer.23 nisan bayramı bırakan gelmektedir. Ortada millet egemenliğine dayalı bir yönetim vardır fakat bu çocuğun ismi konulmamıştır. Bu isimde 29 Ekim 2009 tarihinde cumhuriyet yönetim şekli yani halkın kendi kendini yönete rejimi getirilerek cumhuriyetimiz ilan edilir.

Çok yeni bir cumhuriyet olmamıza rağmen kültürümüzünde verdiği güçle 90 yılda çok büyük işler başarmış. Dünyada eskisi gibi sözü dinlenen bir ülke olmuşuszdur.

Alıntı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir