Doğu Bölgesindeki köy okulları

iLKYAR takdir
Sizlere biraz doğu bölgesinde yer alan köy okullarından bahsetmek istiyorum. Bir nedenden dolayı doğu bölgesinde ki köy okullarını yakından tanıma fırsatı buldum.

Bir kaç izlenimi sizlerle paylaşmak istedim.Öncelikle yazacağım bu konuda yanlış bilgilerim olabilir bu konuda öncelikle sizleri uyarmak istedim

Doğuda görev yapan öğretmenlerin çoğunluğu neredeyse hepsi genç.En yaşlı öğretmenin görev süresi 5 yıl gibi.Oldukça genç dinamik ve büraorasi az bilen öğretmen kadrosuna sahip.

Genç öğretmenler öncelikle imkanların olmadığı, eğitim öğretim disiplinin yeterince olmadığı, bir kurum kimliğinden yksun daha çok hatır gönül işlerin ön planda olduğu, ailelerin öğrencilerle ilgilenmediği, öğrencilerin okula geç başladığı bu yerlerde harcanmakta.Eğer bu gençler imkanların yeterli olduğu yerlerde görev yapsalar o bölgeyi eğitim öğretim alanında uçurular.Fakat şunuda belirtmeden geçemeyeceğim doğunun bilhassa köy okullarının zahmetini, imkansızlığını, okulun her işini öğretmenlerin yaptığı bu bölgede de yaşlı öğretmenlerin görev yapması oldukça zor.

Doğudaki köy okulları devlet tarafından oldukça gözden geçirilmiş.Batıda taşımalı eğitimin yaygın olmasından dolayı civar köyler merkez köydeki okulda toplanır.Eğitim öğretim bu şekilde devam eder yani batıda ki ufak köylede okullar yoktur ya da 5.sınıfa kadar vardır.Fakat Doğudaki köy okullarına baktığımızda ufacık köyde daha ilköğretim mevcut 8.yıllık.Nedeni de gayet açık kışın kapanan yollar dolasıyla taşımalı eğitiminin zorluğu bunun yanında bir kaç neden daha var fakat değinmeyeyim.

Şu çok ilginçtir ki batıda ki köy okuları köylülerce sahiplenir ve yaz tatilinde öğretmenler okulda olmasa okul korunun ve kollanır hiç bir şekilde zarar gelmemesi için köylü elinden geleni yapar.Normal eğitimin olduğu zamanlarda da okulun işi köylülerce hemen görüşür.Fakat doğudaki köy okulların bazılarında durum oldukça farklı tanık olduğum bir köy okulunda yazın köyden bazı kişiler okula girmişler bilgisayarları parçalamışlar, çeşitli eşyaları çalmışlar tuvaletleri kullanılmaz hale getirmişler ve okulun bahçesinde yeni dikilen 25 ağacı sökmüşler.Yani köylü okulu tam olarak benimsemiyor.

Doğuda görev yapan öğretmenler çok zor şartlarda görevlerini icra ediyorlar.Öneğin 60 metre karelik bir evde 6 öğretmen yaşayabiliyor.Taşıma suyla ihtiyaçlarını gideriyor.Ekmeği ya kendisi yapıyor ya da köylüden istiyor.Bazı arkadaşarın evlerinde banyo olmuyor,En yakın ilçeye gidip ihtiyacını gideriyor.Bazı arkadaşalrın aylarca elektirği, telefonu olmuyor, Telefonlar çekmiyor.Bir senede evin içinde 62 tane fare yakalayabiliyorlar.Bazı durumlarda kalacak yer sıkıntısı olduğu için öğretmen müdür odasında yatıp kalkıyor.Vb………………………

Doğuda ki köy okulları eğitim öğretime batıya göre daha geç başlıyor neden mi? Öğrenciler yaylada olduğu için okula okul açıldıktan 3 hafta sonra ağır ağır gelmeye başlıyorlar.

Doğuda ki atama işleri batıya göre daha çok torpil dönüyor aniden bir çok şey kısa sürede değişiyor.İlçe milli eğitimde işi bilen, bürokrasiyi bilen kişi sayısı çok az.şler ağır ilerliyor.Bir kurum kimliği daha kazanamamış

Doğuda ki aşağı yukarı herkes görevlendirme.Öğretmenlerin sürekli okulu değişebiliyor.

Okulun bütün işlerini (boyama, temizlik, bahçe düzenlemesi) gibi bir çok işi öğretmenler yapıyor.Bereket öğretmenler genç olduğu için bu işlerin üstesinden rahatlıkla geliyor.

Seminer dönemleri batıdaki köy okulları gibi verimli geçmiyor.Daha çok okulun yıllık bakım işleryle zaman geçiyor.

Amir öğretmen ilişki batıda ki gibi keskin değil.Müdür öğretmenlerle içli dışlı.Öğretmenle müdür rasında yaş farkı ve tecrübe farkı yok.

Batıda olduğu gibi ilçe milli eğitim müdüründe çekinildiği gibi doğudaki öğretmenler milli eğitim müdüründen çekinmiyor.Bu durum öğretmenlerin genç olması ve ilçe mill eğitim müdürlerin müdürlük makamını yeterince haketmediğinden kaynaklanır olsa gerek.

Doğuda köy okulları yapılırken mütahit malzeme çalmak için elinden geleni yapmış.Okullar genelde tek katlı ve yetersiz hiç ilersi düşünülmemiş.Genelde lojman olmakla birlikte lojmanlarda yetersiz plansız, kullanışsız ve ufak.Sınıflar oldukça dar sıralar az, fotokobi makinası oldukça bu şartlarda lüks

Daha sonra devam ederim artık

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

yer alti kaynaklarimiz 1 1

Türkiyenin Zenginlikleri Nelerdir – Güzel

TÜRKİYENİN ZENGİNLİKLERİ Beşeri Coğrafya: Türkiyenin zenginlikleri nelerdir İnsanların tarım, sanayi, ulaşım, yerleşme, nüfus, vb. faaliyetler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir