Yağış ve Yağış Çeşitleri

YAĞIŞ VE YAĞIŞ ÇEŞİTLERİ

Havada bulunan su buharının, yoğunlaşarak sıvı katı biçimde yeryüzüne düşmesi olayına yağış denir. Yağışlar plüviyometre denilen bir alet ile ölçülür. Yoğunlaşma gökyüzünde olursa yağmur, kar ve dolu yeryüzünde olursa kırağı, çiğ ve kırç meydana gelir.

 

a)      Yağmur. Bulutu oluşturan su damlacıklarının yere düşmesine yağmur denir. Yoğunlaşmanın devam etmesi durumunda ağırlaşan su damlacıkları yer çekiminin etkisi ile aşağıya düşer ve yağmur meydana gelir.

b)      Kar: Havadaki yoğunlaşma0 C02nin altında gerçekleşirse su buharı donarak kristalleşir ve kar meydana gelir.

c)      Dolu: Bazen havanın dikey olarak hızlı yükselmesi sonucu, su damlacıkları donarak buz taneleri haline gelerek yere düşer buna dolu denir.

d)      Çiy: Havadaki su buharının soğuk zeminler üzerinde su tanecikleri şeklinde yoğunlaşmasına çiy denir. Özellikle ilkbahar aylarında görülür.

e)      Kırağı : Genellikle sonbahar ve kış aylarında havadaki su buharının metal yüzeylere temasa ederek buz kristallerine dönüşmesi sonucu oluşur.

Kırç: Havadaki su buharının çok soğumuş ağaç dalları, tel, saçak vb cisimler üzerinde yoğunlaşarak buz tabakası haline gelmesine kırç denir.

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

sosyal bilgiler tarihcesi

Sosyal Bilgiler Tarihçesi

Sosyal bilgiler alanının ilk başlangıcı 19. XIX yüzyılda ve daha sonra 20. XVIII yüzyılda büyüdü. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir