Türkiye’deki Tarım Ürünlerinden Tahıllar Hakkında Bilgi

a)      Buğday: İlkbaharda yağışlı yazın ise kuraklık isteyen bir bitkidir. Türkiye’de Karadeniz bölgesi hariç her yerde yetiştirile bilir. Ancak kıyılarda ekonomik değeri daha yüksek ürünler terci edildiği için yetiştirilmez. Ülkemizde en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. En erken hasadı Akdeniz Bölgesinde, en geç hasadı ise Doğu Anadolu Bölgesinde yapılır. Yıllık üretimi çok değişkendir. Bunun nedeni bu ürünün verimin tamamen iklime bağlı olmasıdır.

b)      Arpa: Ülkemizde buğdaydan sonra en çok yetiştirilen tarım ürünüdür. Yetişme koşulları buğdaya benzer. Ancak soğuya ve sıcağa daha dayanıklıdır. Bu yüzde buğdayın yetiştirilemediği yüksek bölgelerde yetiştirilir. Bira yapımında ve hayvan yemi olarak kullanılır. Ülkemizde en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir.

c)       Mısır: Doğal yetişme alanı sıcak ve nemli bölgeler olduğundan en ideal yetişme yeri Karadeniz Bölgesidir. Ancak ülkemizde ilkbahar ve yaz ayları sıcak olduğu için sulana bilen her bölgemizde yetişir. En çok yetiştirildiği yer Akdeniz Bölgesidir. Son yıllarda üretimi artmıştır. Sanayide alkol yapımında ve yağ imalatında kullanılır. Karadeniz bölgesinde ekonomik bir değeri yoktur bunun nedeni buğday yerine halk tarafından tüketilmesidir.

d)      Pirinç: Tarlada ekili haline çeltik denir. Çok su isteyen ve sıcaklığı seven bir bitkidir. Bu yüzden ülkemizde akarsu boylarında ve kıyı bölgelerimizde sulana bilen alanlarda yetiştiril. Ülkemizde Edirne ve Samsun en çok çeltik yetiştirdiğimiz illerimizdir. İhtiyacımızı karşılayamadığımızda başka ülkelerden satın alırız.

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

yer alti kaynaklarimiz 1 1

Türkiyenin Zenginlikleri Nelerdir – Güzel

TÜRKİYENİN ZENGİNLİKLERİ Beşeri Coğrafya: Türkiyenin zenginlikleri nelerdir İnsanların tarım, sanayi, ulaşım, yerleşme, nüfus, vb. faaliyetler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir