Türkiye’de Meyvecilik ve Sebzecilik

MEYVECİLİK:

a)      Elma: Soğuya dayanıklı ve kireçli toprakları seven ve ülkemizde en çok yetiştirilen meyvedir. En çok İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinde yetiştirilir.

b)      Turunçgiller: yüksek sıcaklık ve bol su isteyen ve don olaylarından etkilenen portakal,mandalina,limon,greyfurt ve turunç gibi meyvelerdir. Ülkemizde üretimi Akdeniz ve Ege Bölgesinde yapılır.

c)       İncir: Kış sıcaklık ortalamasının 5 derecenin altında olmadığı tüm kıyı bölgelerimizde yetişir. Ancak ihracat değeri olan incir ege Bölgesinde yetiştirilir.

d)      Muz: Tropikal iklim bitkisi olan muz ülkemizin en güneyinde Akdeniz Bölgesinde Alanya, Gazipaşa, Anamur ve Erdemlide yetiştirilir.

SEBZECİLİK:

Yumrusu, yaprağı, kökü ya da meyvesi yenen yaş ya da kuru olarak tüketilebilen kültür bitkilerine sebze denir.

Ülkemizde iklim çeşitliliğinin fazla olmasından dolayı çok çeşitli sebze yetiştirilmektedir. İntansif tarımın yaygın olduğu kıyı ovalarda sebze üretimi fazladır. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgeleri sebze üretiminde önde gelir. GAP sayesinde Güneydoğu Anadolu bölgesi de son yıllarda sebze üretiminde ilerlemiştir.

Sıcaklık etmeni kontrol altına alınarak cam yada naylon örtülerle kaplanmış seralarda yaz sebzeleri yetiştiriciliğine seracılık denir. İklim şartlarının uygun olduğu Akdeniz ve Ege bölgelerinin kıyı ovalarında yapılır.

 

 

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

yer alti kaynaklarimiz 1 1

Türkiyenin Zenginlikleri Nelerdir – Güzel

TÜRKİYENİN ZENGİNLİKLERİ Beşeri Coğrafya: Türkiyenin zenginlikleri nelerdir İnsanların tarım, sanayi, ulaşım, yerleşme, nüfus, vb. faaliyetler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir