Aile Tiplerinin Eğitime Etkisi

Aile Tipleri

Çocuk gelişiminde aile tiplerinin önemi büyüktür. Davranışların biçimlenmesinde evliliklerin önemli bir rolü vardır. Bu nedenle yeni oluşan evlilik veya ailelerin çocukları üzerinde önemli etkileri vardır. Oluşan aileler ise, farklılıklar gösterebilirler. Bu aile tiplemelerinden hangi sınıfa dâhil oldukları aileler belirleyebilirler. Bir diğer ifade ile çocuk, ailesinin nasıl bir aile olduğunu tanımlayabilir. Genelde aile tiplerini şöyle sıralayabiliriz:

Etkili, düzenli

Sınırlayıcı, fazla kontrol, içten fazla destek, sakin, bağımsız. Çocuğu değerlendirme, kontrol etme ve ona yön verme eğilimindedirler.

Demokratik

Hoşgörü, az kontrol, içten, fazla destek, sakin, bağımsız. Pek çok davranış, olumlu veya olumsuz -hoş görülür.

Katı kontrollü

Sınırlayıcı, fazla kontrol, saldırgan, az destek, sakin, bağımsız. Bu tip aileler soğuk, katı, bazen de çocukları kurallara uymaları için zorlarlar.

İhmalkar

Sınırlayıcı, az kontrol, saldırgan, az destek, sakin, bağımsız. Bu tip aileler oldukça ilgisizdirler.

Aşırı koruyucu

Sınırlayıcı, fazla kontrol, içten, fazla destek, kaygılı, duygusal. Bu tip aileler kural koymakla birlikte destek de getirirler. Dışarıya karşı sürekli çocuklarını koruma altına alırlar.

Hoşgörülü

İzin verici, az kontrol, içten, fazla destek, kaygılı, duygusal. Bu tip aileler çocuklarını aşırı derecede şımartırlar.

Otoriter, saldırgan, nörotik

Sınırlayıcı, fazla kontrol, saldırganlık, az destek, kaygılı, duygusal. Bu tip aileler katı kurallar koyup zorlamada bulunur. Öfke, bağırma ve fiziki cezalandırma gibi davranışlar gösterirler.

Kaygılı, nörotik

İzin verici, az kontrol, saldırgan, az destek, kaygılı, duygusal. Bu tip anne ve babalar potansiyel olarak tahrip etme eğilimindedirler.

Tüm anne ve babalar bu tip aile tiplerinin hangisinde yer aldıklarını kendileri tespit edebilir. Çocuklarına yönelik gösterdikleri tutum ve davranışların, tepkilerin, çocuk eğitimindeki önemini kavramalıdırlar. Aile içinde barışık, dengeli, huzurlu ve birbirlerine karşı sevgi ve saygıya dayalı iletişimin çocuk üzerindeki önemini yeniden gözden geçirmeleri gerekir.

Aileler çocuklarına verecekleri terbiyenin ilkelerini çok iyi bilmelidir. Çocukluk ve ergenlik dönemleri de bu ilkelere göre çocuklara karış tavır almalı tepki göstermelidir. Gelişim ihtiyaçlarını dengeli bir şekilde karşılamak zorundadırlar. Bu nedenle oluşturdukları ve yaşadıkları aile tiplemelerini çok iyi tanımaları gerekir.

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

Öğrenci Hakkında Öğretmen Görüşleri

BU DÖNEM OLDUKÇA İYİYDİN. KARALILIĞIN VE KENDİNE GÜVENİN ÇOK GÜZEL.SENİ TEBRİK EDERİM. YİNE GÜZEL BİR …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir