YGS’ye Başvuru Nasıl Yapılmaktadır?

YGS’ye Başvuru Nasıl Yapılmaktadır?

                2014 ÖSYS başvuruları 2 Ocak 2014’te başlayıp 15 Ocak 2014’e kadar sürecektir. 2014-ÖSYS’ye başvuracak olan adaylar ÖSYM’nin sitesinden başvuru süresi içerisinde kılavuzu indirmelidir. Kılavuzun satışı yapılmadığı için her aday http://www.osym.gov.tr adresinden kılavuzu ücretsiz olarak indirebilmektedir. Sınavsız geçiş de dahil olmak üzere başvurma, başvuru koşulları, sınav, değerlendirme, yerleştirme ve ilgili diğer kurallar ve işlemler bu kılavuz içerisinde yer almaktadır.

Yurt içinden başvuracak olan adaylardan YGS’ye girmek istiyorum seçeneğini işaretleyenler 40.00 TL, sınavsız geçiş hakkım var YGS’ye girmek istemiyorum seçeneğini işaretleyen adaylar 100,00 TL’yi kılavuzun en arka sayfasında belirtilen bankalardan birine yatırmaları gerekmektedir. Banka görevlisine T.C. kimlik numarası, ad-soyad ve kaç TL yatıracağı bilgilerini verdikten sonra ödeme işlemini gerçekleştirip dekontu almaları yeterli olacaktır. Adaylar başvuru için yapılacak olan ödemeleri internet bankacılığı kullanarak da yapabilirler. Bu ücreti yatırmak ÖSYS’ye başvuru için yeterli olmadığını unutmadan başvurunuzun tamamlanabilmesi için diğer işlemleri de gerçekleştirmelisiniz.

Başvuru işlemlerinin tamamlanması için adayların başvuru merkezlerine kendileri bizzat gitmeleri gerekmektedir. Başvuru merkezine gitmeden önce 2014-ÖSYS Aday Başvuru Formu eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulmuş olmalıdır. Eğer ortaöğretim son sınıf düzeyindeki adayın okulunun bağlı olduğu başvuru merkezi çalışır durumda değilse okul müdürü tarafından adaylar başka bir sınav merkezine yönlendirilir. Yönlendirilen adayların başvuru formalarındaki eğitim bilgilerinde ise kendi okul müdürlüğünün onayı bulunmalıdır. Başvuru için belirlenmiş ücret kılavuzun arka kısmında belirlenmiş olan banka hesaplarına açık kimlik bilgileriyle yatırılmış ve dekont alınmış olmalıdır.

Başvuru merkezine gidecek olan adayın yanında mutlaka bulundurması gereken evraklar ise;

  • Doğru ve eksiksiz şekilde doldurulmuş ‘’son sınıf öğrencisi ise onaylanmış’’ 2014 ÖSYS Aday Başvuru Formu
  • Üzerinde son 2 yıl içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafın ve T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı ya da pasaport. Pasaport ile başvuru yapacak olan adayların pasaportlarının süresi geçerli olmalıdır.
  • Engelli/sağlık sorunu olan adayların Devlet ya da Üniversite hastanesinden onaylanmış olarak aldıkları sağlık raporları
  • Mezun durumunda olan adaylardan ek olarak istenen ise; ortaöğretim diplomasının resmi onaylı bir örneği. Bu örnek noter onaylı ya da mezun olunan okul müdürlüğünden ön ve arka yüzü onaylı şekilde olmalıdır.

Tüm bu belgeleri eksiksiz olarak sağladıktan sonra sınav başvuru merkezlerine giderek başvurunuzun tamamlanması için gerekli olan işlemleri yapabilirsiniz.

  • Ortaöğretim kurumundan henüz mezun olmamış son sınıf adaylarından ilk kez ÖSYS’ye başvuranlar okullarının bağlı bulunduğu başvuru merkezine başvurularını yapmaları gerekmektedir.
  • Ortaöğretim kurumundan mezun olup da ilk kez ÖSYS’ye başvuracak olan adaylar ise başvurularını sadece ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine yapabilmektedir. Bu adaylar hiçbir şekilde diğer başvuru merkezlerinden başvurularını gerçekleştiremezler. Adaylar diplomalarının ya da mezuniyet belgelerinin onaylı bir örneğini başvuru görevlisine teslim etmeleri gerekmektedir.
  • Ortaöğretim kurumundan henüz mezun olmamış ya da mezun olmuş olan adaylardan ÖSYS’ye başvurmuş fakat kayırlarda geçerli bir fotoğrafı bulunmayan adaylar; başvurularını bir başvuru merkezinden yapmalıdır.
  • Ortaöğretim kurumundan mezun olmamış ve mezun durumundaki adaylardan ÖSYS’ye başvurusu ve kayırlarda fotoğrafı bulunan adaylar ise başvurularını kendileri bireysel olarak internet üzerinden https://ais.osym.gov.tr ya da istedikleri bir başvuru merkezinden yapabilirler.

Başvuru bilgilerinin elektronik ortama aktarılmasının ardından başvuru merkez görevlisi belgenin bir çıktısını alarak size imzalatır. İmzalamadan önce bilgilerin doğruluğunu ve fotoğrafınızın net olup olmadığını mutlaka denetlemelisiniz. Size verilecek olan belgede daha sonraki işlemlerinizde kullanmak üzere bir şifre bulunmaktadır. Dilerseniz şifrenizi daha akılda kalıcı bir şifre ile değiştirmek için ÖSYM’nin aday sayfasından işlemlerinizi yapabilirsiniz.

İnternet üzerinden bireysel olarak başvurma hakkı olan adaylar işlemlerini yapıp başvurularını tamamlamalarının ve ‘’Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı’’ açıklamasını görmesinin ardından kayıt bilgilerinin bir çıktısını yazıcıdan almaları gerekmektedir. Yurt dışından sınav ücretini döviz olarak bankaya yatıran adaylardan bireysel olarak internetten başvuru hakkı bulunanlar yine de bu haktan yaralanamazlar bu nedenle sınav başvuru merkezlerine gitmeleri gerekmektedir.

Posta yoluyla başvuruyu tercih eden adaylar belgelerini bir dilekçe ekinde ÖSYM’ye ulaştırmalıdır. Başvuru süresi zarfından ÖSYM’ye ulaşmayan belgeler işleme konulmayacağı için ya da belgelerde eksiklik söz konusu olması halinde adayın başvurusu kabul edilmez. Bu adayların; askerlik görevini yerine getirme, sürekli ve ağır hastalık durumunda, tutukluluk/hükümlülük ya da yurt dışında eğitim ya da tedavi için bulunma gibi bir nedenle başvuru merkezlerine gitmesi mümkün değilse mutlaka dilekçelerinde belirtmeleri gerekmektedir. Posta yoluyla başvuracak olan adayların ÖSYM’ye yollayacağı zarf içinde bulunması gereken belgeler;

  • Aday tarafından eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulup, imzalanmış 2014-ÖSYS Aday Başvuru Formu
  • Başvuru merkezine gidememesini ve posta yoluyla başvurmasını gerektirecek nedenin süresini de belirten resmi bir belge
  • Eğitim bilgelerinin içerisinde bulunduğu diploma, transkript vb. onaylı belge
  • Adayın tanınmasını sağlayacak son 3 ay içerisinde çekilmiş ve aday başvuru formuna iliştirilmiş bir fotoğraf
  • T.C. kimlik numarasının ve son 2 yılda çekilmiş vesikalık bir fotoğrafın üzerinde bulunduğu nüfus cüzdanı ya da süresi geçerli pasaportun onaylı bir örneği
  • Başvuru/sınav ücretinin yatırıldığına dair dekont

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

Kültür Ve Medeniyetimize Yön Verenler 1.Dönem 1.Yazılı

1- Milli kültür nedir? Kısaca yazınız. Cevap: Milli kültür, Kısaca ‘‘Bir millete ait maddi ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir