Ders çalışan çoğu öğrencinin başarısızlığına en büyük etmen belirli bir teknik belirlememesidir. Verimli ders çalışma teknikleri sayesinde notlarınızı ve başarılarınızı katlayabilir, istediğiniz noktalara daha kolay erişebilirsiniz. Ders çalışma tekniğinizi belirlerken çalışma odanızın da uygun şartlara sahip olmasını sağlamalısınız.
Çalışılacak odada dikkat dağıtan resim ve teknolojik aletlerin bulunmaması, odanın motive edici renkler seçilerek boyanmış ve dekore edilmiş olması gerekmektedir. İyi bir aydınlatma ve ergonomik masa ve sandalye sayesinde çalışma tekniğinizi belirleme kısmına geçebilirsiniz. Ders çalışma tekniği belirlenmesinde dikkat edilmesi gerekenler;
- Ders esnasında sadece dersinize adapte olabilmek için müzik dinlemek ve televizyon seyretmek gibi şeylerden uzak durmalısınız. Bu gibi aletler verimli ders çalışmanızı engeller.
- Çalışılan ders için gerekli tüm araç ve gereçler masanızın üzerinde bulunmalıdır.
- Dersinizi çalışırken sessiz bir ortamda olmalı ve tüm dikkatinizi dersinize yoğunlaştırmalısınız.
- Yazarak çalışılan dersler tekrar ederken de daha kolay ve akılda kalıcı olacaktır.
- Kendinize mutlaka haftalık ya da aylık ders programı düzenlemesi yapmalısınız. Bu sayede düzeninizi daha kolay oturtabilir ve daha verimli ders çalışabilirsiniz.
- Her bir derse en az 40 dakika çalışmak ve 10 dakika tekrar yapmak gerekmektedir. Her gün yapılan kısa ders tekrarları başarıya giden yolda atmış olduğunuz minik fakat etkili adımlar olacaktır.
- Herhangi bir noktada takıldığınızda motiveniz bozulmadan çözüme ulaşmaya çalışmaya devam etmelisiniz.
- Çalışmanızı engelleyecek hayallerden uzak durmalı ve anlamadığınız noktalarda hocalarınıza danışmaktan çekinmeyin.