Osmanlı Devleti Vak’a-i Vakvakıyye – Çınar Vakası

4.Mehmet tahta geçtiğinde sadece 7 yaşındaydı. Devleti haliyle paşalar, vezirler babaannesi Mahpeyker Kösem Sultan ve annesi Turhan Hatice Sultan yönetirler. Yaklaşık 8 ayda bir veziriazam değiştirilir. En önemlisi ülke ekonomik olarak dar boğaza girmişti. Gelecek 2 yılın gelirleri harcanıyordu.

Paranın değeri düşmüş. Akçelerin alım gücü zayıflamıştı çünkü arayı son derece düşürülmüştü. Askerler ücretlerini alamıyorlardı. Esnaf, asker, halk bu durumdan son derece mağdurdu.

Yukarıda saydığımız sebeplerden ötürü halk ve askerler ayaklandı. 30 kişilik bu durumun suçlusu kişilerin listesi çıkarıldı. İsyancılar padişahı ayak divanına çağırdılar.Sultan Ahmet Meydanı’nda halkın isteklerini dinleyen Padişah listedeki kişileri isyancılara vermeye kabul etti. Ekonomik krizden sorumlu tutulan rüşvetçi olarak suçlunan kişiler yakalandı öldürüldü ve çınar ağacına baş aşağı asıldı.Günlerce ağaçta asılı kaldılar. Asılı olan cesetler bir birine rüzgarda çarptıkça vak vak diye sesler çıkarıyorlardı bu yüzden bu alaya vakvayi vakvakıyye olayı denildi.

Bu olay yaşandığında padişah yaklaşık 14 yaşlarındaydı. Padişahın pişmesine, olgunlaşmasında çınar vakasının büyük etkisi oldu.

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

osmanlı harita e1506175179246

Niğbolu savaşı nedenleri ve sonuçları

Niğbolu savaşı (1396) Nedenleri: Osmanlıların sınırlarını Tuna Nehrine kadar genişletmek istemesi İstanbulun kuşatılması üzerine Bizansın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir