Osmanlı Devleti Hastanesi Darüşşifa

DEVRİN MODERN HASTANESİ: DARÜŞŞİFA

Darüşşifalar poliklinikler, eczane, kiler, özel diyet mutfağı, hasta koğuşları ve personel odaları gibi bölümlerden oluşmaktaydı. Darüşşifalarda iç mekânın aydınlık ve havadar olmasına dikkat edilirdi Hasta odaları, bir merkez çevresinde toplanır ve az personelle hizmet verilmesi amaçlanırdı. Personel tüm odaları kolaylıkla gözetleyebilir ve gerektiğinde acil olan hastaların yardımına koşardı.

Darüşşifaların akustik sistemi oldukça hassastır Musiki İle hasta tedavisi, bu hastanelerin özellikleri arasındadır. Haftanın belirli günlerinde verilen musiki konserleri, yankılanmadan binanın her tarafından rahatça dinlenebilirdi. Bu konuda İnceleme yapan hekimler, Türk musikisindeki bazı makamların bazı hastaların tedavisinde özel bir iyileştirici etkisi olduğunu saptamışlardır. Mesela raks makamı, felce epilepsiye; Irak makamı çocuklarda menenjit ve afagan hastalıklarına, Hicaz makamı çocuklarda görülen idrar zorluğuna; Buselik makamı, kulunç ve kalça ağrısı soğuk baş ağrısı ve çeşitli göz hastalıklarına. Uşşak makamı çocukların uykusunu getirmeye, yetişkin erkeklerde meydana gelen ayak ağrılarına faydalı olduğu tespit edilmiştir. Tedavide yalnız musikiden değil, su sesi ve güzel kokulardan da yararlanılmaktadır. Şadırvandan akan suyun sesi. hastaları huzura kavuşturmaktadır. Darüşşifalarda bu yöntemle hasta tedavisi yapılırken

dar%C3%BC%C5%9F%C5%9Fifa

aynı dönemde Avrupa’da akıl ve ruh hastaları için “kafasına şeytan girmiş” tanısının konulduğu bilinen bir gerçektir

(ster zengin, İster fakir olsun, tıbbi tedavileri karşılığı hastalardan bir ücret alınmadığı, ilaçların tamamen bedava olduğu, ayrıca fakir olan hastalar taburcu edilirken kendilerine bir kat elbise İle bir aylık yiyecek masraflarını karşılayabilecek miktarda para verildiği bilinmektedir.

gevhemesıbe. erçıyes. edu. tr ve www.kultur.gov. tr sitelerinden yararlanılmıştır.

Kaynak: Meb 2008 9.Sınıf Tarih kitabı

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

ortacag donemi

Orta Çağ’da Ekonomi Özet

ORTA  ÇAĞ’DA EKONOMİ A)TARIM Feodalizm (Derebeylik): Batı Roma’nın yıkılmasıyla güvenlik ve geçim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir