Hatay’ın Anavatana Katılması

Hatay’ın Anavatana Katılması : TBMM Hükümeti ile Fransa Hükümeti arasında 1921 yılında imzalanan Ankara Anlaşması ile İskenderun ve Antakya’nın özel bir yönetime sahip olması kabul edilmişti.

Atatürk daha 1923 yılında “Kırk asırlık Türk yurdu yabancı elinde bırakılamaz” demiştir. Fransa 1936’da Suriye ve Lübnan üzerindeki manda yönetimini kaldırdı. Bu durumda İskenderun ve Antakya, Suriye mandası altında kalmış gibi bir durum ortaya çıkmıştı. 1936’da Türk hükümeti bu meseleyi ele almaya karar verdi. Durumun Milletler Cemiyetinde görüşülmesini teklif etti. Fransa ile yapılan görüşmeler sonunda burada bir halk oylaması yapılması kabul edildi. Plebisit Türkiye lehine sonuçlandı. Fransa ile Hatay’da bağımsız bir devlet kurulması kabul edildi.

Temmuz 1938’de Türk kuvvetleri halkın tezahüratı içinde Hatay’a girdi. Seçimler yapıldı. Devlet Başkanlığına Tayfur SÖKMEN seçildi. Bu bağımsız devletin uzun süre devam etme şansı yoktu. Fransa ile yeniden görüşmeler yapıldı. Hatay’ın anavatana dönüşü kabul edildi. Hatay Türk Devleti Meclisi 29 Haziran’da anavatana katılmayı oybirliği ile kararlaştırdı ve Hatay anavatana katıldı.

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

ortacag donemi

Orta Çağ’da Ekonomi Özet

ORTA  ÇAĞ’DA EKONOMİ A)TARIM Feodalizm (Derebeylik): Batı Roma’nın yıkılmasıyla güvenlik ve geçim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir