Eğitimde Değişimi Engelleyici Güçler

Eğitimde değişimi destekleyen güçler olduğu gibi engelleyen güçler de bulunmaktadır.

–              Değişimin nasıl başarılacağına dair bilgisizlik ve tembellik,

–              Gelenekler,

–              Korku,

–              Konfor düzeyi,

–              Liderlik ve süreç hataları,

–              Ortak odak yoksunluğu,

–              Toplum desteğinden yoksunluk,

–              Kaynak yetersizliği,

–              Tüm öğrencileri kabul etmek,

–              Zaman yetersizliği değişimi engelleyen güçlerdir.

Tüm gelişmelerde ve eğitimde değişimi gerçekleştirmek, karşılaşılabilecek engelleri aşmak önemli bir yetenektir. Yaşamı kaliteli ve anlamlı kılmak ve değişim beklentisini bilmek ve bu konuda önemli adımlar atmaktadır. Hayatımızda küçük değişiklikler yaparak büyük değişimi yakalaya- : iz. Monoton, geleneksel alışkanlıklar ve yaşam tarzı bazen sıkıntılar oluşabilir. Değişimi bir mizah anlatımı içinde vurgulayan aşağıdaki öykü pek çok mesajlar içermektedir.

Bay Değişir ile Bay Değişmez

Bay Değişmez, sabah aynı saatte kalkmış, her zaman giydiği terliği giymiş, her zaman gittiği banyoya gidip her zaman kullandığı fırça ile dişlerini fırçalamış, aynı şampuanı kullanarak duş almış. Sonra 20 seneden beri giydiği aynı renkteki takım elbisesini giymiş. Lacivert ceket, gri pantolon, beyaz gömlek ve mavi kravat. Hep aynı renk olan çoraplarından pazartesi giymesi gerekeni almış ve giymiş.

Çok mutluymuş! Kahvaltıya oturmuş, dolabı açmış, her zamanki miktarda peynir almış, aynı sıcaklıktaki çayını içmiş, gazetesini almak için kapıyı açmış, her zaman o saatte orada olan gazete yerinde yok muş, çok mutsuz olmuş, strese girmiş ve ölmüş.

Bay Değişir, sabah her zamankinden farklı bir saatte kalkmış, bu sabah dişini fırçalamamış, şampuan bittiğinden sabun ile yıkanmış. Giymek istediği takımın pantolonu ütüsüzmüş, onun için o takımın ceketi ile ona uygun renkte ütülü bir pantolon giymiş, ilk gör düğü uygun çorabı giymiş, kahvaltı masasına oturmuş, bu sabah canı peynir istemiş, dolabı açmış peynir kalmamış, o da zeytin ile ekmek yemiş ve evden çıkmak için kapıyı açmış. O da ne, gazeteci yanlışlıkla karşı komşunun gazetesini onun kapısına bırakmış. Gazeteyi alıp komşusunun kapısını çalmış, açan olmamış o da bırakıp üstüne not olarak “Benim kapıma bırakmışlar, umarım problem olmamıştır.” yazmış ve mutlu bir şekilde işine gitmiş.

Bay Değişmez, kafasını kaldırsa gazeteyi görecekmiş; ama bu nu yapmak onun için değişim olduğundan yapmamış.

Bay Değişir, gazeteyi bulunca ne olduğunu hemen anlamış; çünkü komşusunun kapısına her zaman bakarmış.

Hakkımızda Kızıl Elma

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

Öğrenci Hakkında Öğretmen Görüşleri

BU DÖNEM OLDUKÇA İYİYDİN. KARALILIĞIN VE KENDİNE GÜVENİN ÇOK GÜZEL.SENİ TEBRİK EDERİM. YİNE GÜZEL BİR …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir