Çocuk ve Uyku

Çocuk ve Uyku

Çocuğun gelişiminde uyku süresi gelişim çağına göre değişebilir. Uykuda düzen önemlidir. Çocuğun duygusal durumu özellikle uykuyu etkileyen önemli bir faktördür. Uykusuzluk, korkulu ya da heyecanlı yaşantıların bir sonucu olabilir. Uyku saatleri çocukların yaşlarına göre değişebilir. 2-5 yaşları arasındakiler için günde ortalama 13-15 saat, 6-8 yaşları için 12 saat, 8- 10 yaşları için 11 saat, 10 yaşından ergenliğe kadar olan dönemdekiler için 10 saat gereklidir.

Anne ve babalar kendi uyku tercihlerine göre çocukları uyutmamalı. Çocukları özelliklerine göre uyutmalı, onların uyku saatlerine önem vermelidir. Çocuğu geç yatırıp, geç kaldırmayı âdet haline getiren anne sayısı günümüzde az değildir. Çocuğuna uyku saatinin yaklaştığını defalarca hatırlatan anneler vardır. Çocuk bu uyarıları önemsemez. Birkaç kez yapılan bu hatırlatmalardan sonra anne sesini yükseltir, sinirlenir, bağırır. Çocuk yavaşça kalkar, sesini çıkarmadan odasının yolunu tutar. Çocuklu evlerde böyle- si olaylar sıkça görülmektedir. Çocuğa bir, iki, üç, dört kez söylenip sonra öfkelenip bağırmanız ve isteğinizin gerçekleşmemesi ister istemez aklımıza korkuyu ve dayağı getirir. Mesele bu değil. Anneler bu gerginliği yaşamadan çocukların uyku saatlerinde onlarla sıcak ilişkiler kurup kısa bir zaman da olsa odalarında birlikte olmayı önemsemelidirler. Uyku saatlerini, yatma ve uyanma saatlerini çok iyi programlamalıdırlar. Uyku konusunda şunlara dikkat edilmelidir

–              Uykuda çocuklar, dış uyaranlardan kolaylıkla etkilendikleri için evin en sessiz bölümü onlara ayrılmalıdır.

–              Uyku öncesi güreş, koşmaca gibi hareketli oyunlardan sakınılmalıdır.

–              Şiddet, korku ve vb. gibi konuları içeren televizyon filmleri izlemelerine izin verilmemelidir.

–              Kendine ait yatağında yatması sağlanmalıdır.

–              Uykudan önce psikolojik olarak hazırlanmalıdır.

–              Bir bardak ılık süt veya meyve suyu içirilmelidir.

–              Uyku öncesi temizliğine fırsat verilmelidir.

–              Odasının ışığı, loş bir ışık olmalıdır.

–              Yatarken masal okunabilir.

–              O uyuduktan sonra kendinize ait işlerinizin olduğunu ona hatırlatınız.

–              Çocukla aynı uyku mekânını, aynı yatağı paylaşmayın.

Çocuk sizin yatağınıza geldiğinde, sabırla onu yine kendi yatağına götürün. Gerekirse uyuyuncaya kadar onu bekleyin. Fakat bunu sürekli bir alışkanlık haline getirmesine izin vermeyin.

Hakkımızda Kızıl Elma

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

Öğrenci Hakkında Öğretmen Görüşleri

BU DÖNEM OLDUKÇA İYİYDİN. KARALILIĞIN VE KENDİNE GÜVENİN ÇOK GÜZEL.SENİ TEBRİK EDERİM. YİNE GÜZEL BİR …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir