1.DÜNYA SAVAŞI SONRASI MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN İSTANBUL’A GELİŞİ VE ÇALIŞMALARI

MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN İSTANBUL’A GELİŞİ VE ÇALIŞMALARI
I.Dünya Savaşında son olarak Suriye-Filistin Cephesinde Yıldırım Orduları Grup Komutanı olarak görev yapan Mustafa kemal Paşa, Mondros ateşkes antlaşmasının uygulanmasına karşı çıkmakta ve gerekirse karşı çıkmakta ve gerekirse düşmana karşı silah kullanılmasını istemekte idi.İstanbul’a telgraf çekerek Ateşkes antlaşmasının maddelerinin bütün yurdun işgal edilmesine zemin hazırladığını bu nedenle uygulanmamasını istemekteydi.Bunların da etkisiyle İstanbul Hükümeti Yıldırım Orduları Grup Komutanlığını kaldırarak Mustafa kemal paşayı İstanbul’a çağırdı.

Mustafa Kemal Paşa o günlerde vatanın kurtarılması için İstanbul Hükümetinde görev almanın uygun olacağına inanmaktaydı.Bu nedenle hemen İstanbul’a hareket etti.
13 Kasım 1918’de İstanbul’a ulaştığında aynı gün İtilaf Devletleri donanmasının da İstanbul Boğazına demirlediğini görünce “Geldikleri gibi giderler” demiştir.İşte bu tarihten itibaren yaklaşık 4 yıl sonra İtilaf devletleri orduları gerçekten gideceklerdir.Hatta bu kısa sayılabilecek süre içinde Osmanlı Devleti ve saltanat yönetimi de sona erecek Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulmuş olacaktır.
13 Kasım 1918’de İstanbul’a gelen Mustafa kemal Paşa 16 Mayıs 1919’da şehirden ayrılana kadar yaklaşık 6 ay boyunca işgalleri durdurmanın yollarını aramış,bu sırada yeni bir devlet kurabilmenin planlarını da hazırlamıştır.
Mustafa kemal paşanın İstanbul’daki çalışmaları
Mustafa Kemal Paşa İstanbul’a geldiği ilk günlerde yeni kurulmuş olan Tevfik Paşa Hükümeti’nin güven oyu almasını engellemek istemiştir.Amacı Ahmet İzzet paşa başkanlığında bir hükümet kurulmasını sağlamaktı.Böylece kendisi de bu hükümette görev alıp harbiye nazırı olacak ve ateşkes antlaşmasının askeri hükümlerinin uygulanmasını önleyecekti.Ancak bunu gerçekleştirememiştir.
Mustafa kemal Paşa İstanbul’da kaldığı yaklaşık 6 aylık dönemde vatanı İstanbul’dan kurtarmanın mümkün olmadığını görmüş ve tek çarenin Anadolu’ya geçip burada Milli Mücadele’yi başlatmak olduğuna inanmıştır.
Bunu gerçekleştirebilmek için İstanbul’a çağırılmış diğer komutanlarla görüşüp en kısa zamanda Anadolu’da bir direniş başlatılması fikrini onlara da anlatmış ve destek almıştır.İstanbul Hükümeti yetkilileri ile de görüşerek işgallere göz yumulmamasını istemiştir.
Bu arada İtilaf Devletlerinin temsilcileri ile de görüşerek onların gerçek niyetlerini anlamaya çalışmıştır.
Ayrıca padişah ile de görüşen Mustafa Kemal Paşa genel bir durum değerlendirmesi yapmıştır.
Bütün bu görüşmeleri Mustafa kemal Paşanın İstanbul’dan ümit kesmesine neden olmuş ve Anadolu’ya geçişini hızlandırmıştır.

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

ortacag donemi

Orta Çağ’da Ekonomi Özet

ORTA  ÇAĞ’DA EKONOMİ A)TARIM Feodalizm (Derebeylik): Batı Roma’nın yıkılmasıyla güvenlik ve geçim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir