Sosyal Bilgiler Dersinde başarılı olmak için nasıl çalışılmalıdır

swtestingTARİH KONULARINA NASIL ÇALIŞILMALIYIZ

Bildiğini z gibi sosyal bilgiler dersi vatandaşlık coğrafya, tarih konuların karşımından oluşmaktadır.Sonuna kadar sözel bir ders olduğu için unutlmaktadır.

· Öncelikle konu iyice öğrencilmeli ve sık sık tekrar edilmelidir.Konu çalışılırken yada tekrar edirken özetleri yada küçük notları kendi cümlenizle düzenli bir şekilde yazmalısınız.Bunun yanında konuya çalışırken tarihleri not etmeniz yararınıza olacaktır.Böğlece kronojiyi daha iyi kavramış olursunuz.

-Böylece zaman kavramı yerleşecek, olaylar arası ilişkiler daha rahat kurulacaktır.

· Tarihi olaylar neden – sonuç neden ile birbirine bağlı olduğu için bir konu iyice öğrenilmeden diğerine geçilmemelidir.

· Tarih ve coğrafya dersine çalışırken asla haritasız çalışılmamalıdır.Haritasız bir çalışma havada asılı bir şekilde kalır.

· Konu iyice çalışılmadan test çözmeye geçilmemlidir.Bu şekilde test çözülmesi taktirinde hem yorum yeteneğiniz olmaz hemde yanlış yaptığını sorular sonucu moraliniz bozulmuş olur.

COĞRAFYA KONULARINA NASIL ÇALIŞILMALIZ

· Coğrafya dersine sevgi, merak ve ilgiyle yaklaştığınızda, onun zevkli bir ders olduğunu göreceksiniz.

· Coğrayada mutlaka belli başlı kavramları öğrenmelisiniz.Çünkü diğer bütün konular belli başlı kavramlara dayanır.Bu yüzden belli başlı kavramlar iyice öğrenmelidir.

· Tanım ve belli başlı kavramlar öğrenildikten sonra konular çalışırken tanımlar ve kavramları irdemeli ve bağlantıları kurmalıyız.

· Konuları daha iyi ve kalıcı öğrenmeniz için atlaslardan, şekillerden, fotoğraflardan ve resimlerden yararlanmalısınız.

· Konunun anlaşılması bu dersin öğrenilmesi için yeterli değildir. Konular hakkıbda bol bol sorular çözmeliyiz yorum kabileytimiz gelşmiş olsun

· Konularla günlük yaşantı arasında ilişkiler kurmalısınız. Anlatılan konuları adeta gözünüzde canlandırmalısınız. Bunun için kitaplarda yer alan görsel malzemelerden (resim, grafik, tablo…) yararlanabilirsiniz.

· Yanlış yaptığınız sorular üzerinde durarak doğru cevabını ve sebebini mutlaka öğrenmelisiniz. Öğer öğrencilmezse hep o tarz sorular genellikle yanlış yaparsınız bu yüzden yanlış yapılan sorular yeri geldiğinde 1 saat çalışılmalıdır.

· Çıkmış soruları çözmek size sınavda çıkabilecek sorular hakkında bir fikir verebilir.

Sosyal Bilgiler dersi; Tarih, İnkılâp Tarihi, Coğrafya, Vatandaşlık Bilgileri ile Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi bölümlerinden oluşmaktadır.
Tarih dersine çalışırken şunlara dikkat etmelisiniz:

* İlk önce Tarih müfredatı gözden geçirilmelidir. Daha sonra konunun bilgi kısmı, iyice öğrenilmelidir. Konu çalışılırken önemli yerlerin altı çizilerek özet çıkarılmalı, daha sonra bu özetler kısa aralıklarla tekrar edilmelidir.

* Not çıkarırken kendinize göre ilgi çekici işaretler kullanılmalıdır.

* Tarihle ilgili temel kavramlar ve terimler çok iyi bilinmelidir. (Merkezi otorite, siyasi birlik, feodalite, rönesans, manda ve himaye gibi)

* Temel bilgiler ve kavramlar arasındaki bağlantılar iyi kurulmalıdır. Örneğin Haçlı Seferleri’nin sonuçlarıyla Avrupa’daki siyasal, sosyal, ekonomik, bilimsel gelişmeler arasındaki etkileşim gibi)

*Olaylar arasındaki benzerlikler, ortak özellikler ve neden-sonuç ilişkileri iyice kavranmalıdır.

* Atatürk’ün Hayatı ve Kişiliği,Kurtuluş Savaşı ,Atatürk’ün İlke ve İnkılapları konularına özen gösterin.

* Tarih konuları arasında bütünlük olduğu unutulmamalı ve bir konu iyice öğrenilmeden diğerine geçilmemelidir.

* Konu çalışıldıktan sonra dergi ya da konu anlatımlı kaynaklarınızdan sorular çözülmelidir.
* Bol soru çözmek, soruları çözerken hızınızı arttıracağı gibi konulardaki bilgi eksikliklerinizin görülmesini de sağlayacaktır.
* Testlerde yanlış yapılan soruların konulan kısa aralıklarla tekrar edilmelidir. Coğrafya dersine çalışırken şunlara dikkat etmelisiniz:

* Bütün derslerde olduğu gibi Coğrafya dersinde de öncelikli olarak tanım ve kavramlar iyi öğrenilmelidir. Çünkü anlatılan konular, bu tanım ve kavramlar iç içedir.

*Coğrafyanın Konusu,Türkiye Coğrafyası konuları en çok soru çıkan alanlar
* Konulan daha iyi öğrenmek için atlaslardan, şekillerden ve resimlerden faydalanılmalıdır.
* Konulan pekiştirmek için bol bol test soruları çözmek gerekmektedir.Farklı kaynaklardan farklı soruların çözülmesi sizin konuları daha iyi anlamanızı ve kavramanıza yardımcı olmaktadır.

* Çözülemeyen sorular bilen birisiyle yorumlanmalıdır.Vatandaşlık Bilgileri dersine çalışırken dikkat edilecek hususlar:
* Vatandaşlık bilgileri dersi, günlük yaşantıyla içice olduğundan konulara çalışırken tamamen kendi yaşantınız ile ilişkilendirmelisiniz.

* Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersi ile ilgili dikkat edilecek hususlar: Bu dersle ilgili sınavda 4 soru çıkmaktadır soruların büyük bir kısmı pergamber efendimizin güzel davranışları, güzel huyları, davranışları ve düşünceleri bunun yanında islamın şartları kuralları gibi konulardan gelmektedir

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

yer alti kaynaklarimiz 1 1

Türkiyenin Zenginlikleri Nelerdir – Güzel

TÜRKİYENİN ZENGİNLİKLERİ Beşeri Coğrafya: Türkiyenin zenginlikleri nelerdir İnsanların tarım, sanayi, ulaşım, yerleşme, nüfus, vb. faaliyetler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir