REHBERLİK SERVİSİ SMACKDOWN UYARISI

Son zamanlarda ülkemizdeki ilköğretim okullarında özellikle erkek öğrencileri davranışlarını derinden etkileyen bir bilgisayar oyunu ve tv şov programı olan ‘Smackdown’ un olumsuz etkileri eğitimciler tarafından endişeyle gözlemlenmektedir. Oyunun ve şov programının içeriği tamamen şiddetin yüceltilmesine ve bunun özendirilmesine odaklıdır.

Çocukluk ve ergenlik dönemi, bu tip programların öğrenci davranışlarını etkisi altına alarak olumsuz etkilediği ve bu programda gördüklerini birbirleri üzerinde uygulamak istedikleri bir dönemdir. İnternetteki rehberlik sitelerinde rehber öğretmenlerin ve sınıf öğretmenlerinin neredeyse tamamının okullarında bu oyun nedeniyle ciddi problemler yaşadıklarını ifade ettikleri görülmektedir.

Okulumuzda da istenmeyen olaylar yaşanmaması için bu oyunun ve şovun ev ortamında izlenmemesi ve bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili basında çıkan bir haber alıntısından konunun ciddi boyutlara ulaştığı da görülmektedir. Aşağıda bulunan haber alıntısında konuyla ilgili farklı görüşler ifade edilmiştir.

Bu konuda ev ortamında gerekli takibi yapmanız ve ihtiyaç duyduğunuz anda Sınıf Öğretmeni ve Rehberlik Servisi’nden yardım almanız önemle rica olunur.

Rehberlik Servisi

(Gazete alıntısı)

SmackDown çılgınlığı ilköğretim okullarına da sıçradı!

‘SmackDown çılgınlığı da neymiş?’ diye sorabilirsiniz. Ne olduğunu öğrenmek için araştırma yapmanıza gerek yok. Çocuğunuz size anlatır

Eğer ilköğretime giden bir çocuğunuz ya da bir yakınınızın çocuğu varsa sorun, size en ince ayrıntısına kadar anlatsın. Ancak daha öncesinde şiddetin boyutunu tahmin edebilmek için adının açıklanmasını istemeyen bir rehberlik öğretmenine kulak verelim: “Sınıfa girdiğimde ortalık birbirine girmişti. Çocuklar tahtanın önüne kümelenmiş ve herkes birbirinin üzerine atlıyordu. Kız-erkek fark etmiyordu. Bir tanesi sıraya çarpıp yere düştü. Hastaneye zor yetiştirdik. Ancak hepsinin söylediği tek şey vardı: SmackDown.”

Evet, çocukların taklidini yaptığı ‘SmackDown’, Fox TV’de salı günleri ekrana geliyor. Birbirine meydan okuyan iri cüsseli adamlar, akıl almaz hareketlerle birbirlerine şiddet uyguluyor. Boyun, bacak ve kol kırma görüntüleri efektlerle destekleniyor… ‘Dünyanın en büyük spor eğlencesi’ sloganıyla ekrana gelen ve program başlamadan önce ‘Bu gösteriler çok tehlikeli, siz uygulamayın.’ dense de kaya lakaplı Dwayne Johnson’un şovu şimdilerde okullarda, hatta evlerde taklit ediliyor. Bir baba ‘Üç yaşındaki oğlum evde minderleri dizip, büyük kardeşine gösteri yapıyor.’ derken, bir başka baba oğluna verdiği harçlığın bakkallarda 1 liraya satılan SmackDown çıkartmalarına gitmesinden şikayet ediyor.

Psikiyatrist Prof. Dr. M. Kemal Sayar, Amerikan güreşiyle ilgili olarak algı sorununa dikkat çekiyor. Sayar, “Bu bir gösteri, ancak çocuklar bunun gösteri olduğunu fark etmiyor. Buna vurgu yaparak yayın yapılabilir. 8 yaş altı çocuklar kurgu ile gerçeği birbirinden ayırt edemez. Uyarılar televizyonlarını sonradan açanları da dikkate almalı, alt yazılarla sürekli ikaz edilmeli seyirci.” diyerek 8 yaş altı çocuklara zararlı olabileceğini söylüyor.

Fox: SmackDown, bazı dizilerden daha hafif

Emre Mumcuoğlu (Fox TV Dış Alımlar Direktörü): “SmackDown’ın içinde bir veya iki kez uyarı geçiyoruz. Programın eğlence amaçlı olduğunu, gerçek dövüş olmadığını ve çocukların bunu evde denememesi gerektiğini söylüyoruz. Hatta RTÜK kanunlarına saygıdan dolayı bütün dünyada akşamüstü yayınlanan programı biz 23.00’ten sonra ekrana getiriyoruz. Şiddete gelince SmackDown, prime time’da izlenen Kurtlar Vadisi Pusu, Aşk-ı Memnu ve Ezel’den hafif kalır.”

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

yer alti kaynaklarimiz 1 1

Türkiyenin Zenginlikleri Nelerdir – Güzel

TÜRKİYENİN ZENGİNLİKLERİ Beşeri Coğrafya: Türkiyenin zenginlikleri nelerdir İnsanların tarım, sanayi, ulaşım, yerleşme, nüfus, vb. faaliyetler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir