Körfez Savaşları ve Türkiye’ye Etkisi – 8.sınıf

korfez-savaşlarıKÖRFEZ SAVAŞLARI

I.KÖRFEZ SAVAŞI

Irak, fazla petrol üretiyor ve petrol fiyatlarını düşürüyor gerekçesi ile Kuveyt’i 2 Ağustos 1990’da işgal etmesi üzerine I. Körfez Savaşı çıkmıştır. Kuveyt’in işgal edilmesi üzerine Birleşmiş Milletler toplanmış ve Irak’ı haksız bularak Irak’a ambargo uygulaması başlatmıştır. Ambargo uygulanmasına rağmen Kuveyt’ten çekilmeyen Irak’a Birleşmiş Milletlerin onayı ile ABD öncülüğünde uluslar arası güçler askeri müdahale ederek Kuveyt’i işgalden kurtarmıştır.

****Savaşın Türkiye’ye Etkisi

Aktif olarak savaşa girmeyen ülkemiz BM üyesi olduğu için ambargo kararına uymuş ve dünya barışına katkıda bulunmak için Irak ile sınır kapımız olan Habur Sınır Kapısı ile Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru hattını  kapatmıştır.Irak ile her türlü ticari ilişkimiz kesildiği için Türkiye milyonlarca dolar zarara uğramıştır.

                                                               II.KÖRFEZ SAVAŞI

2003 yılında Irak’ın Kimyasal Silahlar ürettiği gerekçesi ile Amerika II. Irak savaşını başlatmış ve Irak’ı işgal ederek yönetim değişikliği yapmıştır. Irak’ta otorite boşluğu oluşmuş ve bunun sonunda iç karışıklıklar meydana gelmiştir.

Savaşın sonrasında Irak’ta ortaya çıkan otorite boşluğu komşusu olan ülkeleri etkiledi. Ülkelerindeki karmaşa ortamından kaçan Iraklılar Türkiye ve komşu ülkelere göç ettiler. Türkiye, BM’nin mültecilere yardım kararının uygulanmasında önemli rol aldı. Irak’ın kuzeyindeki otorite boşluğu,Türkiye’de terör faaliyetlerinin artmasına zemin hazırladı. Bu nedenle Irak’ın toprak bütünlüğü Türkiye için her zaman önemli olmuştur.

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

ortacag donemi

Orta Çağ’da Ekonomi Özet

ORTA  ÇAĞ’DA EKONOMİ A)TARIM Feodalizm (Derebeylik): Batı Roma’nın yıkılmasıyla güvenlik ve geçim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir