Kıbrıs Barış Harekatı

KIBRIS BARIŞ HAREKÂTI

TSK’deki kod adı Atilla harekâtı olan Kıbrıs’ta Kıbrıs Barış Harekâtı, Kıbrıs Türk Barış Harekâtı ya da Kıbrıs Savaşı olarak bilinen bu operasyonda Türk birlikleri 14 Ağustos’ta Lefkoşa’ya girerek harekatı neticelendirmiştir.

Kıbrıs Türkler için 1800’lü yılların sonundan itibaren baskının, acının ve gözyaşının yurdu olmuştu. 1920’lerden 50’lere kadar süren adadaki Rumların bağımsızlık ya da Yunanistan’a bağlanma istekleri neticesinde giriştikleri eylemler, zaman zaman kanlı çatışmalara neden oluyordu. Nihayet bu baskılara dayanamayan İngiltere’nin teşvikiyle 1960’ta bağımsız bir Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Fakat adadaki Rumlar, Türkler ile birlikte ortak devlette eşit bir şekilde yaşamaya kesinlikle razı olmadılar. 70’lere doğru geldiklerinde Türklerin kanı dökülmeye başlamıştı. 1974 yılına gelindiğinde artık savaş kaçınılmazdı. Dönemin başbakanı Bülent Ecevit İngiltere’ye diplomatik bir ziyaret gerçekleştirirken MSP lideri MGK’yı toplayıp harekat emrini verdi.

Libya’dan motor yağı, uçak mühimmatı, İran’dan roketatarlar, Pakistan’dan mermi ve sağlık malzemeleri alındı ve Türk ordusu 20 Temmuz 1974 sabahı saat 6:05’ten itibaren Kıbrıs’a havadan indirme ve denizden çıkarma yapmaya başladı. Türk birlikleri Beşparmaklarda ve kıyıda yaptığı çatışmalar neticesinde önce Girne’ye ardından Lefkoşa yoluna girdi. 13 ağustosta 2. harekâta başlayan Türk birlikleri 2 gün içinde adanın kuzeyine egemen oldu.

kibris-baris-harekati

Kıbrıs savaşında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 415 Kara, 65 Deniz, 5 Hava, 13 Jandarma olmak üzere toplam: 498 şehit ve 1.200 yaralı vermiştir. Kıbrıs Türk tarafı ise, 70 mücahit ölü, 270 sivil ölü, 1,000 yaralı verirken adadaki Rum ve Yunanlılar 4 bin ölü 12 bin de yaralı verdiler.

Kıbrıslı Türkler bu askeri harekât sonucunda topluca katledilmekten kurtuldular ve yaşadıkları bölgelerde huzura kavuştular. O gün bugündür Kıbrıslı Türkler, anavatan’a olan sevgilerini muhafaza ederek minnetlerini dile getirmişlerdir. Adada yeni çekilen sınır neticesinde Türkler ve Rumlar karşılıklı yer değiştirmek suretiyle göç ettiler. Rumlara göre Türk ordusu adayı işgal etmiş işgalci bir ordudur. Onlara göre adada olma nedeni tamamen emperyalist çıkarlardır. Hiçbir şekilde adada barışı getirmemişlerdir. BM’de de Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıyarak KKTC’nin varlığını reddetmekte ve Kıbrıs’ın siyasi sorunu olan tanınmama sorununu yaşatmaktadır.

Hakkımızda Kızıl Elma

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

osmanlı harita e1506175179246

Niğbolu savaşı nedenleri ve sonuçları

Niğbolu savaşı (1396) Nedenleri: Osmanlıların sınırlarını Tuna Nehrine kadar genişletmek istemesi İstanbulun kuşatılması üzerine Bizansın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir