İLK TBMM’NİN ÖZELLİKLERİ ve ÇIKAN İSYANLAR ALINAN ÖNLEMLER

İLK TBMM’NİN ÖZELLİKLERİ: – Yasama,Yürütme Ve Yargı gücü TBMM’dedir. Yani Güçler Birliği İlkesini Benimsemiştir. UnutmaJ Amaç olağanüstü şartlarda savaş ortamında kararları hızlı alıp hemen uygulayabilmekti. –Meclis Hükümeti sistemi vardı ( bakanlar teker teker oylanarak seçiliyordu) – Her meslek grubundan vekiller vardı (ulusal bir meclis olduğunu gösterir) NOT: Yeni Türk Devleti böylelikle kurulmuş oldu.

Kazanım 6. Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun çıkarılma gerekçelerini ve uygulama sürecini değerlendirir.

*** Sivas Kongresi’nden sonra istifa eden İngiliz yanlısı Damat Ferit İstanbul’un işgalinin ardından İngilizler tarafından tekrar göreve getirildi

Ve TBMM’ye karşı ayaklanmalar tertip etti. TBMM’ye karşı ayaklanmalar 4 grupta incelenebilir. 1. İstanbul Hükümetinin Çıkardıkları 2. İstanbul Hükümeti ile İtilaf devletlerinin çıkardıkları 3. Kuvay-ı Milliyecilerin

çıkardıkları ( sonradan düzenli orduya katılmamak için isyan ediyo bazıları) 4. Azınlıkların Çıkardıkları.

Not: Bu ayaklanmalar TBMM’yi uğraştırmış, bağımsızlığa giden yolu uzatmıştır, TBMM’nin otoritesini sarsmıştır.

TBMM’nin Aldığı Önlemler: – Şeyhülislamın fetvasına (milli mücadele yanlılarını ve M.Kemal’i Vatan haini gösteren fetvaya) karşı Ankara Müftüsü Rıfat Börekçi’den fetva (milli mücadelenin gerekliliği konusunda) alınmıştır. – Hıyanet-i Vataniye (Vatana İhanet) Kanunu çıkarılmıştır.

-İstiklal Mahkemeleri kurulmuş ve üyeleri meclisten seçilmiştir. (TBMM yargı yetkisini kullanmıştır=güçler birliği) – Anadolu Ajansı kurularak halk doğru bir şekilde bilgilendirilmeye çalışılmıştır.

Salih KAPLAN

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

ortacag donemi

Orta Çağ’da Ekonomi Özet

ORTA  ÇAĞ’DA EKONOMİ A)TARIM Feodalizm (Derebeylik): Batı Roma’nın yıkılmasıyla güvenlik ve geçim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir