Görüşme Tekniği

Öğrenciyle teke tek yapılan ve onun belli bir konuda nasıl düşündüğünü, nasıl bir süreç izlediğini ve nasıl yaklaşımları ve inançları olduğunun anlaşılmasına yardımcı olacak bir yöntemdir. Önceden planlama yaptığınız bir görüşme ancak 5-10 dakika kadar sürebilir.

Pek çok öğretmen zaman problemi nedeniyle görüşme yapmaktan çekinir. Fakat görüşme yöntemi diğer hiçbir yöntemin sağlayamayacağı bilgileri sağlar. Bu yöntemi sınıftaki bütün öğrencilerle değil de birkaçıyla yapılan bir yöntem olarak düşününüz. Diğer öğrenciler meşgulken siz bir öğrenciyle görüşme yapabilirsiniz. Görüşmeye başlamadan önce anahtar sorularınızı ve materyallerinizi önceden hazırlamanız gereklidir. Görüşmenize öğrencinin kolayca cevaplayabileceği bir soruyla başlayınız. Giriş sorusu tamamlandıktan sonra, “Bunu neden böyle yaptığını anlat.”, “Bu ne demek?” gibi öğrencinizin nerede güçlük yaşadığını teşhis etmenize yardımcı sorular sorabilirsiniz. Sorularınızı kolaydan zora doğru sıralayınız. Görüşme sırasında, öğretmemeye dikkat ediniz. İzleyiniz ve dinleyiniz. Bu basamakta, “Öğrenme eksikleri ve yanlışlıkları var mı?”, “Cevaplarındaki farklılığı nasıl açıklıyor?” gibi soruların yanıtlarını da bulabilirsiniz. Bu cevaplar size öğrencinizin öğrenme sürecinde kavramsal anlama ve üst düzey düşünme becerilerinde hangi düzeyde olduğunu anlamanıza yardım edebilir. Etkili Görüşme Yapmak İçin Öneriler

  • Öğrencinizle görüşürken kabul edici ve tarafsız olunuz. Olumlu veya olumsuz beden dili kullanmanız öğrencinize cevaplarının doğru veya yanlış olduğu konusunda ipucu verebilir.
  • Öğrencinin kafasını karıştıracak veya yönlendirilmesine sebep olacak sorulardan kaçınınız. “Şimdi söylediğine daha dikkatli bakalım. Söylemek istediğin bu mu?” gibi ifadelerden kaçınınız. Bu, öğrencinin gerçekte ne düşündüğünü gizlemesine neden olabilir.
  • Sessizce bekleyiniz, farklı bir soru sormadan önce zaman veriniz. Cevabını verdikten sonra biraz daha zaman veriniz. Bu ikinci bekleme, daha önemlidir. Çünkü öğrenci ilk düşüncesi üzerine derinleşerek size daha fazla bilgi verecektir. Bu bekleme sürecinde bir sonraki yönerge için zaman kazanabilirsiziniz.
  • Öğrencinizin kendi düşünceleriyle kendini ifade etmesini sağlayınız. Kesmeden özgürce düşünmesine izin veriniz. Arada yaptığınız müdahaleler cesaretini kırabilir.
  • Sorulardan çok olumlu emir cümleleri kullanınız.
  • Onaylama ifadelerinden kaçınınız.
  • Zamanınızı iyi kullanmaya dikkat ediniz.

Kaynak: 2011 Meb Yayınları 8.sınıf inkılap tarihi öğretmen kılavuz kitabı

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

kitap

İlkokulda Çocukların Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

İlkokulda Çocukların Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar! √ SAKIZ SARDUNYA-ELİF ŞAFAK √ SON ADA’NIN ÇOCUKLARI-ZÜLFÜ LİVANELİ …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir