kuvayi nilliye

KUVAY-I MİLLİYE OLUMLU YÖNLERİ ve OLUMSUZ YÖNLERİ

KUVAY-I MİLLİYE OLUMLU YÖNLERİ OLUMSUZ YÖNLERİ

Kuvay-ı milli bildiğiniz gibi yurdumuz düşman işgaline uğraması sonucu halkın vatan savunması iç güdüsü ile silahlanarak dağa çıkması sonucu düşman ile mücadele etmesine denir. Silahlı bu direniş örgütleri bir birinden bağımsız gruplar halinde savaşırken tüm ihtiyaçlarını düşman ve yöre halkından karşılardı.
1.Düşmanın ilerleyişini tam olarak durduramasalar bile yavaşlattılar. Kuvayi milli bu açıdan son derece faydalı olmuş düşman elini kolunu sallaya salya yurdu işgal edememiştir.

2.Ülkede o zamanki şartlar dahilinde vatanı askersiz bırakmadılar. Meclisin düzenli orduya geçişine kadar ülkedeki askeri anlamda bir boşluk bırakmadılar. Düzenli ordu kuruluncaya kadar askeri bir varlık mevcut olmuştur.

3.Kuvayi Milliye ‘nin belki de en önemli faydası halkta vatan ve savunma bilincini oluşturması olmuştur. Kuvayi Milliye bir güç olarak ortada bulunduğu için halkın manevi gücü üzerinde de olumlu etkileri çok olmuştur. Halkın milli duyguların kabarmasına vesile olmuştur.

4.Milli Mücadele zamanlarında TBMM ‘ye karşı çıkan ayaklanmaların bastırılmasında etkileri büyük olmuştur. Bazı ayaklanmalar da Kuvayi Milliye bir güç olarak ortada olduğu için başlamadan bitmiştir. TBMM en zor anında yanında kuvayi milliye yer almış ve milli mücadelenin en önemli dönüm noktası

kuva i milliye

5.Düzenli orduya geçişte faydaları olmuştur. Sonuçta düzenli orduya geçenler Kuvayi Milliye birlikleri olduğu için az da olsa bir askeri eğitimden geçmiş oluyordu askerler. Farkında olmadan vatandaşlar askeri eğitim almış savaşa hazırlanmış oluyordu

Zararlar

1.Kuvayi Milliye sonuçta gönüllü asker birlikleri olduğu için halktan da gönüllük esasına karşı kendilerine yardımlar beklemiştir. Halkın bu yardımlara karşılık vermediği yerlerde zor kullanmak suretiyle halkı tehdit etmişlerdir. Bunu genele yaymamak gereklidir.

2.Herhangi bir askeri eğitimleri olmadığı için bu alanda askeri eğitimden yoksundu . Birçoğu geleneksel savaş taktikleri biliyordu. Yeni savaş tekniklerini öğrenmeleri için zaman ve mekan yoktu.

3.Kuvayi Milliye içinde daha sonraları içlerinde düzenli orduya katılmayanlar olmuştur Çerkez Ethem gibi. Bunlar yeni kurulan hükümete karşı ayaklanmışlardır. Bir kargaşanın çıkmasına neden olmuştur.

4.Merkezi otoriteye tam bağlı olmadıkları için merkezi otoriteyi sarsmışlardır . Düzenli orduya hafiften engel olmuştur.

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

ortacag donemi

Orta Çağ’da Ekonomi Özet

ORTA  ÇAĞ’DA EKONOMİ A)TARIM Feodalizm (Derebeylik): Batı Roma’nın yıkılmasıyla güvenlik ve geçim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir