7.Sınıf Sosyal Bilgiler Mesleğimi Nasıl Seçmeliyim

Mesleğimi Nasıl Seçmeliyim

Bir milletin gelişmesi-güçlü/zengin bir hale gelebilmesi için nitelikli insan gücüne ihtiyacı vardır, bu eğitim ile sahip olunabilir. 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Mesleğimi Nasıl Seçmeliyim

* İnsanlar, meslek seçerken nelere dikkat etmelidir?
Mesleğe ilgi duymasına(sevmesine), kişilik özelliklerinin mesleğe uygun olmasına, mesleğin gerektirdiği yetenek-becerilere sahip olmasına, kazancına, gelecekte de mesleğin önemini geçerliliğini korumasına…. 7.Sınıf Sosyal Bilgiler Mesleğimi Nasıl Seçmeliyim sosyal bilgiler

Meslek seçiminde, kişinin okul-ders başarısı, cinsiyet ve fiziki özellikleri, mesleğin toplum içindeki yeri(saygınlığı), ülkenin ekonomik durumu ve teknolojik gelişmelerde etkilidir.

Doğru mesleği seçebilmek için, bireyin önce kendisini tanıması; yeteneklerinin, isteklerinin, ilgi alanlarının ve meslekten beklentilerinin farkında olması gerekir.

“Öğretmenim ben büyüyünce annem için doktor, babam için eczacı, dedem için öğretmen, amcam için girişimci bir iş kadını, ninem için hâkim olacağım.”
* İyi bir gelecek için en doğru kararı sizce kim verebilir?
Tabi ki kendisi, ancak ailesinin, çevresinin, rehber öğretmeninin yönlendirmelerini de dikkate almalıdır.

* Bir insanın sevdiği işi yapmasının faydaları neler olabilir?
İlgi duyduğumuz bir alanda çalışmak bizi ömür boyu mutlu eder, kendimize olan güvenimiz artar, mesleğinde verimli olur, mesleğini iyi yapan kişi de herkes tarafından saygı görür.

Aile ve yakın çevremizin görüşleri de meslek seçiminde etkilidir. Ancak bu konuda aileler çocuklarını-gençleri zorlamamalıdırlar. Çünkü hiçbir insan sevmeden yaptığı bir işte başarılı olamaz, aksine mutsuz olur.

meslek seçiminde dikkat edilmesi gerekenler
Meslek Seminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meslek seçimindeki püf noktalar:

1. Neler yapabilirim?
2. Neleri yapmaktan hoşlanırım?
3. Nasıl bir karaktere sahibim?
4. Ne istiyorum?
Yapmak istediğimiz meslekle ilgili çalışma alanlarını da araştırmalıyız, çünkü o meslek dalında yeterli düzeyde eleman açığı olup-olmadığı, çalışma koşullarının özelliklerimize uyup-uymadığı ve maddi kazancın yeterli olup-olmadığı meslek seçimindeki çok önemli etkenlerdir. Ülkemizde nüfus fazla olmasına karşın bazı alanlarda çalışacak nitelikli eleman sayısı azdır. Ör; bilişim alanında…

Yanlış meslek seçimi hem kişi hem de ülke için zamandan, paradan, enerjiden kayıplar doğurur. Ör; sabırlı olmayan bir kişinin öğretmen olması, elleri titreyen – kan görmeye dayanamayan bir kişinin cerrah olması…

Meslek seçiminde yönlendirme çok önemlidir, bu açıdan mesleklerin tanıtılması öne çıkar.

* İlgi duyduğumuz meslekle ilgili nasıl bir eğitim alınması gerektiği hakkında kimlerden/hangi kaynaklardan yardım alabiliriz?
Ailemizden, çevremizde bu işi yapan kişilerden, öğretmenlerimizden, rehberlik servisinden, internetten…

Gideceğimiz lise, hangi üniversite de okuyacağımızı hangi mesleği yapacağımızı belirleyen bir nitelik taşır. Genel liseler, yükseköğretime öğrenci hazırlayan, 4 yıllık eğitim veren kurumlardır. sosyal bilgiler

meslek seçimi
Meslek Seçimi

Meslek liseleri ve teknik liseler; 4 yıllık eğitimin sonunda meslek kazandıran, çeşitli alanlarda çalışacak ara eleman yetiştiren orta öğretim kurumlarıdır. Bu tür okullarda okuyanlar, haftanın belirli günlerinde mesleki eğitimlerine yönelik, kurum ve kuruluşlarda staj yaparlar.

Yaygın eğitim, örgün eğitim sitemine hiç girmemiş veya bu sistemin herhangi bir kademesinden ayrılmış olanlara, ilgi ve ihtiyaç duydukları alanda düzenlenen eğitim faaliyetleridir. Başlıcaları; Çıraklık Eğitimi, Halk Eğitim Merkezleri ve İSMEK(İBB Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları)…

Nergis: “Ben bilgisayar mühendisi olmak istiyorum. Bilgisayarlar çok ilgimi çekiyor. Bilgisayarların nasıl çalıştığını çok merak ediyor ve anlamaya çalışıyorum. Bu merakım eğitim hayatımı da olumlu yönde etkiliyor. Örneğin; öğretmenlerimin verdiği ödevleri bilgisayar sunusu şeklinde hazırlıyor ve sınıfta arkadaşlarıma sunuyorum. Bu arada bilgisayarımda ortaya çıkan küçük arızaları giderdiğimde çok mutlu oluyorum.”

Teknolojik gelişmeler ve dünyadaki gelişmeler(ör; küresel ısınma…) ve insan ihtiyaçlarının değişmesi, yeni mesleklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ör: yazılım mühendisliği, robot teknisyenliği, iklim mühendisliği, sosyal medya uzmanlığı, beslenme uzmanı(diyetisyen)… sosyal bilgiler

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

ortacag donemi

Orta Çağ’da Ekonomi Özet

ORTA  ÇAĞ’DA EKONOMİ A)TARIM Feodalizm (Derebeylik): Batı Roma’nın yıkılmasıyla güvenlik ve geçim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir