Musul’u Kolay mı verdik?

İzmir’de Yunanlıları çıkarırken Binbaşı Özdemir Bey Kürt, Türk ortak girişimi ile İngilizleri şaşkına çevirdi. Musul’a kadar ulaşıldı ve Irak içlerine doğu operasyon ilerledi. Fakat Batı cephesinin asıl önemli cephe olmasınından dolayı silahların bıtı cephesine aktarılacağı denilence Musul’dan çekimek zorunda kalındı.

Daha sonra Musul’u ele geçirmek için siyasi girişimlerde bulunuldu. Milletler Cemiyeti’ne Musul’da halk oylamasına gidilmesi istenidi.Cemiyet halkın ilkel olmasından dolayı seçim yapılmasını istemedi.Biliyorlar dı ki seçim olsa Musul Türkiye’ya bağlanacak.

Bu sırada çıkan Şeh Sait Güney Doğu Anadolu Bölgesinde büyük bir ayaklanma çıkardı.Hükümet ayaklanmayı bastırmakta oldukça zorlandı.

5 Haziran 1925 tarihinde dış işleri bakanımız Tevfik Rüştü Aras imzaladığı anlaşam ile 25 yıllık musul petrollerin %10’nunu  almak koşulu ile Musulu İngilizlere vermek zorunda kaldı.

Mustafa Kemal Musulu verdikten sonra Musul’un büyük bir Türk ailesi olan ve Musul’u Türkiye’ye bağlamak için büyük bir mücadele veren Cebbari ailesine mektup yazar.Mektupda bizi bekleyin bir gün alacağız umudu veriri.Mektubun aslı Cebbari ailesinde fotokobileri Musul Türkmenlerinin elindedir.

Son Olarak:

8.yıl süren mücadele sonunda Musul İngilizlere verildi.

Musul’daki Türkler azınlık hakkı dahi alamadı.

Anlaşma biraz alelacele imzalanmıştır.İngilizler müzakere öncesi Türkiye Musul’dan ayrılmazsa en az %10 en fazla  %15 verilmesi Türkiye ayrılmayı rıza gösteririse 25 yıl boyunca petrollerin %25 ‘i verilmesi planlanıyordu.

Fakat anlamada biz sınırları zorlayamıyoruz ve 25 yıl boyunca %10 pay almayı kabul ediyoruz.

Şuan hala daha Musul-Kerkük kanayan yaramız.Belki Atatürk Musul’u almayı planlıyordu belkide alacaktı.Hatay’ı nasıl aldıysa fakat ömrü yetmedi.

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

ortacag donemi

Orta Çağ’da Ekonomi Özet

ORTA  ÇAĞ’DA EKONOMİ A)TARIM Feodalizm (Derebeylik): Batı Roma’nın yıkılmasıyla güvenlik ve geçim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir