Irak Sınırı Ve Musul Meselesi

Irak Sınırı Ve Musul Meselesi : İngilizler, Mondros Mütarekesinin 7. maddesinde yer alan hükme dayanarak, Musul’u işgal etmişti. Lozan Barış Konferansında Musul’u istedikse de İngiltere buna razı olmadı. Bu durum karşısında Musul meselesinin ve dolayısıyla Irak sınırının halledilmesi sonraya bırakıldı. Musul için İngilizlerle 1924 yılında İstanbul’da görüşmeler yapıldı. İngilizlerin istekleri yüzünden anlaşma sağlanamadı. İngilizler bundan sonra sınırda bazı karışıklıklar çıkarıp, Türkiye’ye bir nota verdi ve askeri girişimde bulunacağını açıkladı. Türk hükümeti gerekli cevabı verdi. Fakat Şeyh Sait ayaklanması sebebiyle askeri bir harekat yapılamadı. Konu önce Milletler Cemiyetine, oradan Lahey Adalet Divanı’na götürüldü. Ama çözüm sağlanamadı. 1926 yılında yeniden Ankara’da İngilizlerle görüşmeler yapıldı.

Haziran 1926 da imzalanan bir anlaşma ile Musul Irak hükümetine bırakıldı.   Ancak petrol üzerine konan vergiden Irak hükümetine düşen payın %10’u 25 yıl süre ile Türkiye’ye bırakıldı.

Kaynak:egitimhane

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

ortacag donemi

Orta Çağ’da Ekonomi Özet

ORTA  ÇAĞ’DA EKONOMİ A)TARIM Feodalizm (Derebeylik): Batı Roma’nın yıkılmasıyla güvenlik ve geçim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir