Takvimde Değişiklik Yapılmasının Amacı 1

Takvimde Değişiklik Yapılmasının Amacı

Takvimde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra değişiklik yapılmıştır. Osmanlı Devletinin uzun yıllar kullandığı takvimlerde değişikliğe gidilmiştir. Sizlere takvimde değişiklik yapılmasının amacı hakkında bir kaç bilgi vermeye çalışacağım.

Takvimde değişiklik yapılmasının amacı öğrenebilmek için Osmanlı Devleti’nin kullandığı takvimler hakkında küçük bir kaç bilgi vermek yerinde olacaktır. Osmanlı Devleti Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye göç ettiği  yılı başlangıç kabul eden ve ay yılı esaslı hicri takvimi kullanımıştır. Ay yılı esaslı olduğu için her yıl 11 gün kısa olur. İslam ülkeleri büyük bir çoğunlukla bu takvimi kullanmıştır.Dini ibadetler bu takvime göre yapıldığı için dini ibadetlerimiz her yıl 11 gün önceye gelir.Oruç, kandiller,  haç mevsimi vb. Osmanlı Devleti miladi 1676 yılına kadar resmi işlerde hicri takvim kullanılmıştır. Takvimde değişiklik yapılmasının amacı olarak güneş yılı esaslı olmaması olabilir

Takvimde Değişiklik Yapılmasının Amacı
Takvimde Değişiklik Yapılmasının Amacı

1. Takvimde değişiklik yapılmasının amacı olarak  batı dünyası ile ticari ilişkilerde kolaylık sağlamak için miladi takvime geçilmiştir.

Takvim saat ve ölçülerde değişiklik ne zaman yapıldı 26 Aralık 1925’te miladi takvim kabul edilmiş,

Son zamanlara kadar hicri takvim kullanıldığı için karşımıza hicri yıllar çıkmaktadır.Hicri takvimi miladi takvime çevirme formülü aşağıdaki gibidir.

Hicri Yıl  x 3

Hicri Yıl –  ———————+ 622 = Miladi Yıl

100

Takvimde değişiklik yapılmasının amacı

Osmanlı Devleti mali işlerinde rumi takvimi kullanıyordu.

2. 1925 yılında iki takvim kaldırılarak dünyanın çoğunluğunun kullandığı güneş yılı esaslı H.Z İsa’nın doğumunu baz alan miladi takvime geçildi.Böylece karşılıklık giderilmiş oldu.

3. Hicri takviminin ay yılı esaslı olması ile her yıl 11 gün kaybın olması. Takvimde değişiklik yapılmasının amacı olabilir.

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

ortacag donemi

Orta Çağ’da Ekonomi Özet

ORTA  ÇAĞ’DA EKONOMİ A)TARIM Feodalizm (Derebeylik): Batı Roma’nın yıkılmasıyla güvenlik ve geçim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir