Proje tabanlı öğrenme moelinin öğrencilere olan faydaları

PROJE TABANLI ÖĞRENME MODELİ UYGULAMASI SONUCUNDA

Öğrencilerin öğrenme sorumluluğu alma, öğrenme sürecini kontrol etme becerilerinin geliştiğini gördük.

“Organik ve yöresel ürünün ne olduğunu öğrendim. Krokiyi hazırlarken müşterinin daha çok alışveriş yapması için labirent şeklinde yaptım”

Öğrencilerimiz farklı kaynaklardan araştırma yapmaya yöneldiklerini gördük.
“Başka kitaplardan yararlandım. Bu arada hiç boş durmadım, habire evde farklı kaynaklardan yararlandım. Bu projeyi çok sevmiştim, o yüzden çok şey araştırmak istiyordum.”

“Annem her gün proje ile ilgili kitaplar okuttu. Kitaplardan şiirler okudum. Fuarda ağaçlar gördüm. Kaynaklar inceledim. Civciv geldi sınıfımıza. Pazarda karpuz, biber, domates gibi şeyler gördüm. Sınıfımıza ipek böceği geldi.Ağaç diktim evin ön bahçesine. Arkadaşım bana hayvanlarla ilgili bilgiler öğretti.”

Öğrencilerimizi, öğrenme sürecinde aktif hale getirdiği için öğrenme motivasyonlarının artığını gördük.

“Proje konusunu öğrendiğimde çok duygulandım, nasıl böyle bir şey yaparız diye düşündüm. Kendimi büyük bir iş kadını gibi hissettim”

“Hayvanat bahçesine gittik. Bundan çok mutlu oldum. Ondan sonra kendi kendime: -Of ! keşke su olsa dedim. Fidanlara toprak ve su koyduk. Proje çalışmaları yapmaya başladık. Pek hoşuma gitmedi. Çünkü ellerim çamurlandı. Elişi kağıdından ağaç yaptık. Çok hoşuma gitti. Çok ama çok hoşuma gitti. “Bazı proje çalışmalarım da var ama size anlatmayacağım.”

Öğrencinin süreçteki rolünü sorgulayarak içe dönük zekasını geliştirdiğini gördük.
“Bu projeyi yeniden yapsaydım, arkadaşlarıma daha çok yardım eder, daha çok sorumluluk alırdım.” “Grupta zaman zaman çatışmalarımız oldu ama bunların üstesinden gelmeyi başardık. Bu projeyi tekrar çalışsaydım, bu çatışmaların olmamasına özen gösterirdim.”

Zekanın dilsel/sözel ve matematiksel/mantıksal boyutlarının dışındaki boyutlarının da gelişmesine yardımcı oldu. İşbirliği, araştırma, kendini değerlendirme, görsel bir ürün ortaya koyma gibi becerileri gelişti.

Öğrencilerimiz, gerçek problemlerin çözümüne yönelik ders senaryoları içersinde ağırlıklı olarak, düşünme, problem çözme, yaratıcılık, bilgiye erişim, bilgiyi işleme, yeniden örgütleme, sorgulama, uzlaşma gibi becerilerini hem bireysel hem de ekip çalışmaları içinde gerçekleştirdi.

“Yeni sözcükler öğreniyorum, fikirleri de”

“Biz bu projede çok fazla zorlukla karşılaştık. Kaynak bulmakta zorlandık. Ayrıca yönetimle ilgili bulduğumuz kaynaklar bize hitap etmiyordu. Ayrıca biz bu projeyi bitiremeyeceğimizi düşünüp çok paniğe kapıldık. Ama sonra paniğe kapılmanın bize fayda sağlamayacağını düşünüp çalışmalarımıza hız verdik ve projemizi birlik beraberlik içinde tamamladık. Eğeri şu an devleti yöneten devlet büyüklerimizde birlik ve beraberlik içinde olursa, bizde gelişmiş bir ülke yolunda hız kaybederiz.”birlikten kuvvet doğar” atasözü buna açıklar.
Ayrıca biz bu projeyi hazırlarken birlikte çalışmayı, ansiklopedilerin nasıl kullanılacağını ve çeşitli ülkelerin yönetim biçimlerini öğrendik.”

Öğrencilerimizin, yaratıcılığını geliştirdiğini gördük.
“Akşam anneme gösterdiğimde çok beğendi. Beni tebrik etti. Anneme bu bakkalın hayal olduğunu söyledim. Bakkalımız rüya gibi. Alışveriş merkezlerinden de büyük. Gökdelenlerden de uzun, evet aynı rüya gibi. Hayal edilemeyecek kadar güzel, hayal edilemeyecek kadar büyük bir bakkal.İşte karşınızda benim bakkalım…”

“Düğmeler olacak yanlarında, ürünlerin adları yazacak, düğmelerden birine bastığımda ürünün yeri gözükecek”

ÖZETLE,

YAŞAMIN BİREYLERDEN BEKLEDİĞİ BECERLERİ VE EN ÖNEMLİSİ DE “ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME” BECERİSİNİ KAZANMALARI İÇİN İYİ BİR ŞANS YARATTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ.

Nadir Namık YILDIZ

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

yer alti kaynaklarimiz 1 1

Türkiyenin Zenginlikleri Nelerdir – Güzel

TÜRKİYENİN ZENGİNLİKLERİ Beşeri Coğrafya: Türkiyenin zenginlikleri nelerdir İnsanların tarım, sanayi, ulaşım, yerleşme, nüfus, vb. faaliyetler …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir