Osmanlı Devleti’inde Ateşli Silahlar Tarihi

Osmanlı devleti‘nin bu kadar hızlı ve uzun soluklu olmasının bir nedeni de zırhlı askerlere sahip olmasıdır.Zırlı askerler taki ateşli silahların çıkmasına kadar oldukça başarılı olmuşlardır.Fakat Osmanlı Devleti’nde zırhlı askerlerin zırları hafifdir. Hareket kabileyetini fazla kısıtlamaz.Kezza Mogol ordosununda seçme birlikleri Osmanlı’da olduğu gibi zırhlı askerlerden oluşmaktadır.

osmanli devleti top

Osmanlı Devleti ateşli silahları 1380 yılında Balkan savaşlarında Sırplardan öğrenmişlerdir.Balkan ülkeleride Batı’dan İtalya’dan öğrenmiştir.Şu bir gerçek ki Osmanlı öğrendiği ateşli silahları kısa sürede geliştirmiş ve daha yaygın kullanmıştır. I.Murad  Kosava Meydan savaşında kesinlikle top kullanmıştır.Çaldıran ve Ridaniye savaşların kullanılmasında topların büyük bir etkisi olmuştur.Zamani düşman askerleri karşılarında ilk defa gördükleri toplar karşısında şaşkına dönmüşlerdir.

Tüfek ise Osmanlı Devleti’nde II.Murat zamanında kullanılmıştır.Dünyada ilk kez Fatih Sultan Mehmet zamanında ise şahi denilen devasa toplar ve havan topları kullanılmıştır. Bu durumda Osmanlı’nın ateşli silahlar konusunda kısa sürede dünya lideri olduğu gösterir.

 

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

osmanlı harita e1506175179246

Niğbolu savaşı nedenleri ve sonuçları

Niğbolu savaşı (1396) Nedenleri: Osmanlıların sınırlarını Tuna Nehrine kadar genişletmek istemesi İstanbulun kuşatılması üzerine Bizansın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir