osmanlı devleti ordusu1
Osmanlı Ordusu

Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi

Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi

Karlofça antlaşmasına kadar geçen süre Osmanlı devleti için aslında gerilemenin en bariz belirtilerinin görüldüğü bir dönemdi. Devlet ile halk arasında kopukluklar devam ediyor, Çağın gereklerine uygun politikalar üretilmiyor, bilim takip edilmiyor, Avrupa büyük savaşlar ve güç dengeleri içerisinde sürekli bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın gibi bir anlayış ön görülüyor. Tüm bu bakış açılarından dolayı uzun bir duraklama dönemi geçiren Osmanlı devleti artık yavaş yavaş gerilemeye başlıyor. Yaklaşık olarak 100 yıllık süreci kapsayan bu dönem 1792 Yaş antlaşması ile dağılmaya doğru ilerliyor. Her ne kadar varlığını kanıtlamak için belli mücadeleler verilmiş olsa da yeni anlayışlar ile mücadele edemeyen ve askeri disiplini olumsuz etkilenen Osmanlı devleti son çırpınışlarında biraz daha batmaya devam etmiştir.

osmanlı devleti ordusu1
Osmanlı Ordusu

Karlofça ve İstanbul antlaşması ile kaybedilen yerlerin alınması amacı ile Avusturya Venedik se İran ile çeşitli savaşlar yapılmıştır. Avrupa’nın çok fazla gerisinde kalındığının düşünülmesi çeşitli ıslahatlar yapılması gerekliliğini doğurmuştur. İstanbul’daki aydınlar da bu anlamda çeşitli unsurlar aracılığı ile devlet üzerinde baskılar oluşturmaya çalışmıştır. Bir yandan Avrupa’nın üstünlüğü kabul edilmiş ve bu anlamda yenilikler için adım atılmış. Bir yandan da artık işleyemez hale gelen yeniçeri ocağının da düzene sokulması gerektiği anlaşılmış Ama bu hiç de kolay olmayacaktır. Her ne kadar Islahatlar yapılmış olsa da aksayan kurumlar düzeltilmeye çalışılsa da gerileme dönemi hızla devam etmektedir.

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

ortacag donemi

Orta Çağ’da Ekonomi Özet

ORTA  ÇAĞ’DA EKONOMİ A)TARIM Feodalizm (Derebeylik): Batı Roma’nın yıkılmasıyla güvenlik ve geçim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir