Demokrat parti dönemi gelişmeleri

350px-SelanikdenizdenDEMOKRAT PARTİ DÖNEMİNDE TÜRKİYE (1950-1960)

CHP’den ayrılan milletvekillerinin 1946 yılında Adnan Menderes önderliğinde Demokrat Parti’yi kurmasıyla Türkiye’de tek parti dönemi sona ermiş, kurulan partilerin sayısı 10’u bulmuştur.

1950 seçimleri sonrasında İnönü’nün cumhurbaşkanlığından ayrılması ile Celal Bayar 3. Cumhurbaşkanı, Adnan Menderes ise Başbakan olarak göreve başlamıştır. Demokrat Parti’nin ilk yıllarında ABD’den gelen yardımlar sayesinde daha önce görülmemiş bir bolluk yaşanmıştır. Marshall Yardımı sayesinde tarım aletleri ve traktör kullanımı yaygınlaştırılmıştır. Bunların sonucu olarak Demokrat Parti’nin gücü ve halktan aldığı destek artmıştır. Yine bu dönemde CHP’nin tüm malvarlığının “haksız kazanç” iddiasıyla hazineye aktarılması, Atatürk’ün açtığı Halkevlerinin kapatılıp mal varlığının hazineye geçirilmesi gibi sebeplerle iktidar-muhalefet ilişkileri kopma düzeyine gelmiştir.

Bu ortamda yapılan 1954 seçimlerini yine DP kazanmıştır. Ancak DP’nin muhalefet ve basın üzerindeki baskısı 1954’ten sonra daha da artmıştır. 1954-57 arası dönemde belki en önemli olay 6-7 Eylül Olaylarıdır. 6 Eylül 1955’te Atatürk’ün Selanik’teki evine bomba atıldığı yönünde çıkan haberler üzerine galeyana gelen bir grup tarafından İstanbul’daki Rumların ev ve işyerleri tahrip edilmiş, mezarlık ve kiliseleri yağmalanmıştır.

Bu olaylar sonucunda binlerce Rum yurtdışına göç etmiştir. Nesiller boyu bu topraklarda yaşamış olan İstanbul’un gayrimüslim yerlileri, bu gibi davranışlar sonucu evlerini ve anavatanlarını terk etmek durumunda bırakılmışlardır.

KAynak: Ayşe Merve Azak

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

ortacag donemi

Orta Çağ’da Ekonomi Özet

ORTA  ÇAĞ’DA EKONOMİ A)TARIM Feodalizm (Derebeylik): Batı Roma’nın yıkılmasıyla güvenlik ve geçim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir