Soğuk Savaş Yılları

Fransız İhtilali‘nin ortaya çıkardığı fikir akımları, Çarlık Rusya’sını da  etkiledi.19.yy da Sanayi İnkılabı ile işci sınıfı doğdu ve bu sınıfın taleplerini Çarlık Rusya’sının karşılayamaması ülkede bunalıma yol açtı. Çarlık Rusya’sı Birinci Dünya Savaşı sırasında siyasi bir değişim yaşadı ve savaştan çekildi. 1917 yılında Çarlık Rusya’sı sona erdi. Yerine  15 cumhuriyettten oluşan SSCB ( Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği )  kuruldu.

82 dunya soguk savas3

İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda başlayarak , 1990’lı yılların başına kadar devam eden ve gerginliğin sürdüğü dönem ”Soğuk Savaş Dönemi ”olarak adlandırıldı.Bu dönemde dünya ABD ve SSCB liderliğinde 2 kutba ayrıldı.

Sovyetlerin Doğu Avrupa’da yayılması üzerine  ABD başkanı Truman , Sovyet tehdidi altındaki ülkeleri ekonomik ve askeri açıdan güçlendirmek için kendi adıyla anılan Truman Doktrinini ortaya atmıştır.(1947)  Bu doktrin çerçevesinde yapılan ekonomik yardımlara ” Marshall (Marşal)  Planı ”  denmiştir.

Marshall Planı çerçevesinde Türkiye ‘nin de içinde olduğu 16 ülkeye yardım yapıldı. Yapılan yardımlar  daha çok askeri araç-gereç ile tarım araçlarını kapsıyordu.Türkiye İkinci Dünya Savaşı sonrası en öenmli güç olan ABD nin yanında yer aldı.

ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da NATO ( Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) kuruldu.Bu amaçla , ABD, Kanada ve Batı Avrupa’nın on ülkesinin ( Belçika, Fransa, Hollanda, Lüksenburg, İngiltere, Portekiz, Norveç, İtalya , İzlanda ,Danimarka)  bir araya gelmesi ile kuruldu.

Soğuk Savaş Döneminde  ABD ve SSCB’ yi karşı karşıya getiren önemli olaylardan biri de Kore Savaşı’dır.avaş, SSCB’nin denetimindeki Kuzey Kore’nin , ABD denetimindeki Güney Kore’ye saldırmasıyla başlamıştır.1950-1953  yılları arasında yaşanan savaşta Birleşmiş Milletler, ABD önderliğinde uluslararası  askeri bir güç oluşturdu.Türkiye’de bu gücün içinde  yer aldı.

Türk askeri Kore’de gösterdiği başarılarla savaşın kaderini değiştirdi. Savaşta yedi yüzden fazla Türk askeri şehit oldu.Türkiye’nin Kore savaşındaki başarısı NATO’ya kabul edilmesinde etkili oldu. Türkiye 1952 yılında NATO’ya üye oldu.

varşova paktı

ABD öncülüğünde kurulan NATO nun  Kore Svaşı’ndaki ittifakı karşısında , SSCB etkisi altındaki Doğu Avrupa devlertleri ile 1955 yılnda Varşova Paktı’nı kurdu.Soğuk Savaş Dönemi 1991 yılında SSCB’nin dağılmasına kadar sürdü. Soğuk Savaş Döneminde Türkiye , batı yanlısı bir politika izlerken SSCB ile de ilişkilerini bozmamıştır.

alıntı

Hakkımızda Sosyal Bilgiler

Belki Bunlar İlginizi Çekebilir.

ortacag donemi

Orta Çağ’da Ekonomi Özet

ORTA  ÇAĞ’DA EKONOMİ A)TARIM Feodalizm (Derebeylik): Batı Roma’nın yıkılmasıyla güvenlik ve geçim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla …

4 Yorumlarınız

  1. hazal ergüçlü sinem kobal

    güzellll

  2. hazal ergüçlü

    bence fena deil :DDDD

  3. pelin karahan

    :P

  4. pelin karahan

    inkılap ödewi için güzel bir site

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir