Gönderen Konu: BENZETİM TEKNİĞİ  (Okunma sayısı 12409 defa)

Çevrimdışı Sosyal Bilgiler1

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 2921
  • Rep +712/-3
BENZETİM TEKNİĞİ
« : Ocak 16, 2009, 08:50:37 ÖS »
BENZETİM TEKNİĞİ

 Gerçeğe uygun olarak geliştirilen yapay bir ortamda yada model üzerinde yapılan bir öğretim yaklaşımıdır. Öğrencilerin gerçek uygulamalarında tehlikeli ve maliyet gerektiren durumlarda kullanılır. Benzetimler yoluyla öğrencilerin gerçek yaşam durumlarında nasıl davranacağı ve gerçek yaşam durumlarındaki önemli unsurları anlamaları ümit edilir. Örneğin; pilotların uçuş öncesi yapay koşullarda eğitim görmeleri, tıpta kadavra kullanımı.
Faydaları; ilgi çekici olması, öğrencilerin gerçek ortamda kullanmadan önce araçların işlenmesini öğrenmesi, kazaların ve harcamaların en aza indirilmesi, problem çözmeyi, karar vermeyi öğrenmesidir. Sınırlı yönleri; “gerçek” durumun aynısını yaratmak zor olabilir, yapaydır ve basite indirgenmiştir. Bu yüzden gerçek ortamda farklı durumlarla karşılaşılabilir. Bilgisayar ortamında da yapılabilir.

İki şekilde sınıflandırılır.
1.   Taktik-Karar Benzetimleri: Amacı, öğrencilerin karmaşık bir problemi çözerken birbirini etkilemesi, mantıksal ve güvenli bir sonuca ulaşmasını sağlamaktır. Katılımcılar verileri açıklamalı, görüşler geliştirmeli ve stratejiler uygulamalıdır.
2.   Sosyal Süreç Benzetimleri: öğrencileri sosyal amaçlara ulaşmaya ya da konuları açıklamaya teşvik eder. Bunlar görüşmeleri, işbirliğini, soru sormayı gerektirir. Katılımcılar benzetimden sonra ne olduğunu yansıtırsa, öğrenme gerçekleşmiş olur. Yansıtma sırasında öğrenciler duygularını, düşüncelerini incelemeye teşvik edilmeli. Küçük gruplarda yapılması, daha çok insanın aktifliğini sağlar
Benzetim tekniğinin asıl amacı açıkça anlatılmalı. Yoksa ki modeller üzerinde çalışmak oyun gibi gelebilir ve dikkat dağılır. Benzetimler zihinsel beceri gerektirir ve eğitsel amacı olmalıdır. Gerçek dünya için uygulama olanağı sağlamalıdır.

.

Sosyal Bilgiler

BENZETİM TEKNİĞİ
« : Ocak 16, 2009, 08:50:37 ÖS »