Gönderen Konu: SİVİL SAVUNMA TEDBİR PLANINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR  (Okunma sayısı 25319 defa)

Çevrimdışı Sosyal Bilgiler1

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 2921
  • Rep +712/-3
SİVİL SAVUNMA TEDBİR PLANINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR


RESMİ/ÖZEL İLKÖĞRETİM, ANAOKULU,  DERSHANE, HALK EĞİTİM MERKEZLERİ, ÖĞRETMEN EVLERİ, AKŞAM SANAT OKULLARI, MTSK, ETÜT MERKEZLERİ, KURSLAR VE YURTLARIN HAZIRLAMASI GEREKEN SİVİL SAVUNMA TEDBİR PLANINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

1.   İlköğretim, Anaokulu ve Dershaneler Sivil Savunma Tedbir Planı hazırlayarak 4 nüsha halinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne göndereceklerdir. Bu planların onay sayfaları İlçe Millî Eğitim Müdürü tarafından onaylanarak İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilecek, İl Milli Eğitim Müdürü tarafından da onaylanan planın bir nüshası İl Millî Eğitim Müdürlüğünde bulundurulacak şekilde 3 nüsha İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne geri gönderilir. İlçe Milli Eğim Müdürlüğü de bir nüshasını kendi arşivinde saklayarak diğer nüshasını okula gönderecek.
2.   Sivil Savunma Tedbir Planlarında en fazla 30 kişi görevlendirilecek. Ayrıca bir personele sadece bir yerde görevlendirilebilir, aynı anda iki farklı yerde görevlendirme yapılamaz.
3.   Plan her yıl güncellenecek ve sadece güncellenen sayfalar 4 nüsha halinde hazırlandıktan sonra bir nüshası kendi planlarını güncellemede kullanılarak diğer 3 nüsha İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderecek. İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri kendilerine gönderilen değişiklik sayfalarından bir nüshasını müdürlüklerinde alı koyarak (daha önce arşivinde bulunan onaylı planı güncellemek üzere) diğer nüshayı İl Milli eğitim müdürlüğüne göndereceklerdir. Elinde Onaylı Planı olan okul ya da kurumun yeniden onaylanması için plan hazırlamasına gerek yoktur. Planın güncel tutulması yeterlidir.
4.   Planın her sayfası mühürlü ve paraflı ( paraf müdür tarafından atılmalıdır.) olmalıdır.
5.   Planın her sayfanın alt ve üst kısmında G İ Z L İ ibaresi olmalıdır.
6.   Planda bölüm sonlarında okul müdürünün imzası olmalı.
7.   Planın her sayfasında sayfa numarası olmalıdır.
8.   Planda bulunan başkan ve üyelerin imzaları olmalıdır.
9.   Planın I.Bölüm 7. sayfasında bulunan “Çalıştırıldığı Personel” kısmında yer alan toplam rakam mutlaka yazılmalıdır. Ayrıca okul veya kurumda bulunan sözleşmeli personel de hem plana hem de bu kısma dâhil edilmelidir.
10.   II. Bölümde yer alan “Sığınak Yerleri” kısmında inşai yapısında sığınağı olmayan okul veya kurumlar binasında sığınak olmaya en elverişli yerleri tespit ederek planda bu yeri belirteceklerdir.
11.   Sivil Savunma Tedbir Planı hazırlayan ilköğretim, anaokulu ve dershaneler 3 servis kuracaklardır. Bu servisler İtfaiye Servisi, Kurtarma Servisi ve İlkyardım Servisleridir. Servislerde görevli toplam personel sayısı en fazla 30 kişi olmalıdır. Ayrıca bir kişi sadece bir serviste görevlendirilebilir. Personel sayısı 30’dan az olan okul veya kurumlar servislerde görevli personel sayısını azaltma yoluna gidebilirler. Personel sayısına göre servislerde görevli personel dağılımı aşağıdaki örneklerde gösterilmiştir. Örnek dağılımlar baz alınarak planı hazırlayan okul veya kurumların personel sayılarına göre kendi dağılımlarını yapmaları gerekmektedir. Aşağıda verilen rakamlar sadece örnektir.
Görevlendirilen Toplam Personel Sayısı   3
İtfaiye Servisi   1
Kurtarma Servisi   1
İlkyardım Servisi   1
ÖRNEK:     
Görevlendirilen Toplam Personel Sayısı   4
İtfaiye Servisi   1
Kurtarma Servisi   1
İlkyardım Servisi   2
Görevlendirilen Toplam Personel Sayısı   7
İtfaiye Servisi   3
Kurtarma Servisi   2
İlkyardım Servisi   2
Görevlendirilen Toplam Personel Sayısı   12
İtfaiye Servisi   4
Kurtarma Servisi   4
İlkyardım Servisi   4

Görevlendirilen Toplam Personel Sayısı   15
İtfaiye Servisi   5
Kurtarma Servisi   5
İlkyardım Servisi   5
Görevlendirilen Toplam Personel Sayısı   22
İtfaiye Servisi   7
Kurtarma Servisi   8
İlkyardım Servisi   8

Görevlendirilen Toplam Personel Sayısı   30
İtfaiye Servisi   11
Kurtarma Servisi   11
İlkyardım Servisi   8

12.   IV. Bölüm bulunan “Karşılıklı Yardım ve İşbirliği” kısmında okul veya kuruma en yakınında bulunan ve “karşılıklı yardım ve işbirliği protokolü” imzalanan diğer kurumun bilgileri yazılmalıdır.
13.   VI. Bölümde bulunduğumuz yıl baz alınarak 5 yıllık donatım ve ikmal bilgileri yazılmalıdır. Başlangıç yılı planın hazırlandığı yıldır.
14.   Ek 1 “Bina İçersindeki Kurum ve Üniteleri Gösterir İnşaat Planı”; bina içyapısını, sınıf ve diğer birimleri gösteren kroki kesinlikle planda bulunmalıdır. Bu krokiden yangın muslukları ve acil durum çıkış yerleri gösterilmelidir.
15.   Ek-2 “Müessese Civar Durumu (Krokisi)”; Binanın çevresindeki kurum, yol veya cadde durumunu belirten sokak ve cadde isimlerinin yer aldığı kroki kesinlikle planda bulunmalıdır. Ayrıca bu kroki üzerinde bahçe, sokak ve cadde aydınlatmaları ve bahçe giriş-çıkış kapıları gösterilmelidir.
16.   Her personelin sadece bir yerde görevlendirilmesi prensibine dayanılarak “Sığınak Amiri” ve “Sığınak Personeli” olarak görevlendirilecek personelin diğer servislerde görev almaması gerekmektedir.(Ek-5)
17.   Ek-6 “Sığınak Talimatı” müdür tarafından imzalı ve mühürlü olmalıdır. Bir nüshası da sığınak olarak belirlenen yerde çerçeveli bir şekilde duvara asılmalıdır.
18.   Ek-9 “Yangın Talimatında” kısmında yer alan her ekibin altına ekipte görevli personelin adı sırayla yazılmalıdır.
19.   Ek-13 da sayfa 11 de görevlendirilen “İtfaiye Servisi”nde görevli personelin adı-soyadı, doğum tarihi, ev adresi ve imzası bulunmalıdır.
20.   Ek -15 de sayfa 13 de görevlendirilen “Kurtarma Servisi”nde görevli personelin adı-soyadı, doğum tarihi, ev adresi ve imzası bulunmalıdır.
21.   Ek -17 de sayfa 15 de görevlendirilen “İlkyardım Servisi”nde görevli personelin adı-soyadı, doğum tarihi, ev adresi ve imzası bulunmalıdır.
22.   EK -18 de IV. Bölüm (Sayfa 16–17) de bulunan “Karşılıklı Yardım ve İşbirliği” kısmında belirtilen “Karşılıklı Yardım ve İşbirliği Protokolü”nün yapıldığı okul veya kurumun en yetkili amiri ile planı hazırlayan okul veya kurumun en yetkili amirinin imza ve mühürlerinin bulunması gerekmektedir. İmzalar kesinlikle eksik olmamalıdır.
23.   Son olarak Planın son sayfasında okul müdürü tarafından imzalı ve mühürlü “Bu plan …… sayfadan ibarettir. Tasdik ederim.” ibaresi bulunan bir sayfa olmalıdır.


.

Sosyal Bilgiler