Gönderen Konu: 2012 MEB EĞİTİMDE TKY KALİTE ÖDÜLÜ YARIŞMASI SAHA ZİYARETLERİ  (Okunma sayısı 3336 defa)

Çevrimdışı Sosyal Bilgiler1

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 2921
  • Rep +712/-3
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİMDE KALİTE ÖDÜLÜ YARIŞMASI SAHA ZİYARETLERİ

Millî Eğitim Bakanlığında, "Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Uygulamaları Ödül Yönergesi" çerçevesinde kurumsal performansın ve ekip performansının ölçümüne ilişkin "Millî Eğitim Bakanlığı Eğitimde Kalite Ödülü Modeli" geliştirilmiştir. Bu modelin kriter ve göstergeleri esas alınarak okullarda ve kurumlarda öz değerlendirme, iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmaları takiben okul ve kurumların gerek iyileştirme, geliştirme ve problem çözme ekipleri gerekse özdeğerlendirme çalışmaları, geliştirilen kriter ve göstergeler bağlamında değerlendirilmekte ve Türkiye çapında ödüle layık görülen okullar, kurumlar ve ekipler ödüllendirilmektedir.

Gerek Hükümet Programlarında, gerekse 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda "Kamuda verimliliğin artırılması ve şeffaflığın sağlanması için hizmet birimlerinin, kamuoyuna performans raporu sunmaları yönünde çalışmalar yapılacağı" ifade edilmiştir. Yine hükümetin hazırlamış olduğu 9.Kalkınma Planı (2007-2013) hedefleri arasında; "Kaliteli eğitim imkânlarının yaygınlaştırılması amacıyla eğitim kurumlarında kalite güvence sistemi kurulacak, kalite standartları belirlenerek yaygınlaştırılacak, eğitim kurumlarının yetkileri ve kurumsal kapasiteleri artırılacak, performans ölçümüne davalı bir model geliştirilecektir" ifadesine yer verilmiştir. Bu anlayışa dayalı olarak, Türk Kamu Yönetimi için Milli Eğitim Bakanlığı özelinde bir ilk uygulama olan "MEB Toplam Kalite Yönetimi Uygulamaları " adı altında, kurumsal performansın ve ekip performansının ölçümüne ilişkin bir model geliştirilmiştir.

"Ölçülemeyen hizmet geliştirilemez ve yönetilemez" temel felsefesinden hareketle bu düzenleme sayesinde artık bireysel performansın yanında kurum ve ekip performansının da ölçülmesi mümkün olmaktadır. Bu amaçla "Yılın Kaliteli Okulu/Kurumu" ve "Yılın Kaliteli Ekibi" olmak üzere iki kategoride ödül verilmektedir.

2011-2012 Öğretim Yılında il birincisi olarak okul/kuruın kategorisinde 60, ekip kategorisinde 67 olmak üzere toplam 127 ödül başvuru raporu MEB Eğitimde Kalite Hareketi Yürütme Kurulu üyeleri arasından oluşturulan "Bakanlık Değerlendirici Ekibi" tarafından değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme sonucu okul/kurum ve ekip kategorilerinde saha ziyaretine kalan okul ve kurumlara saha ziyaretleri gerçekleştirilmektedir.
.

Sosyal Bilgiler