Gönderen Konu: Bir Proje Siz Yapın  (Okunma sayısı 5022 defa)

Çevrimdışı Sosyal Bilgiler1

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 2921
  • Rep +712/-3
Bir Proje Siz Yapın
« : Aralık 26, 2011, 09:20:11 ÖS »
BİR PROJE DE SİZ YAPIN
   Bir ülkenin tam bağımsız olmasında ekonomik kalkınmanın önemi büyüktür. Ekonomik kalkınma ülkelerin yer altı ve yer üstü kaynaklarının etkin bir şekilde kullanmalarıyla mümkündür.
   Dünya üzerinde bazı bölgeler özellikle yer altı kaynakları bakımından oldukça zengindir. Bu bölgelerden birisi de Ortadoğu’dur. Ülkemizin bu bölgeye yakın olması ve enerji dağıtımında ülkemizin üstlendiği rol ülkemizin önemini artırmıştır.
   Ülkemizde önemli yer altı zenginlik kaynaklarına sahiptir. Bor, boraks, trona, krom, toryum, linyit, taşkömürü gibi madenler ülkemizde bolca bulunmaktadır.  Dünya bor rezervlerinin yaklaşık % 70’i ülkemizde bulunmaktadır. Bor madeni günümüzde uzay teknolojisinde kullanılmaktadır. Boraks, borun bir bileşiği olup çamaşır tozlarında kullanılmaktadır. Trona özellikle soda imalatında kullanılmaktadır. Trona rezervi açısından ülkemiz dünyada ikincidir. Krom yatakları açısından da ülkemiz dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaktadır. Toryum gelecekte nükleer yakıt olarak kullanılacak önemli bir madendir. Linyit bakımından ülkemiz zengin yataklara sahiptir. Linyit özellikle termik santrallerde kullanılmaktadır. Taşkömürü daha fazla enerji verdiği için demir çelik fabrikalarında kullanılmaktadır.
   Madenleri aramak, rezervleri tespit emek amacıyla 1935 yılında Maden Tetkik Arama Enstitüsü kurulmuştur. MTA’ya sermaye sağlamak için Etibank kurulmuştur. 1954 yılında kurulan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını yürütmektedir. Ülkemizde petrol 1951 yılında Batman ilinde bulunan Raman dağlarından çıkartılmaya başlanmıştır. Çıkartılan miktar ülke ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır.
   GAP projesi, Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapılacak olan barajlar, hidroelektrik santralleri ile sulama tesislerinden oluşmaktadır. GAP’ın ekonomik kalkınmayı sağlamasının yanı sıra sosyal sorunlara da çözüm olacaktır.
   Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı projesi, Azerbaycan petrollerinin dünya piyasalarına sunulmasında Türkiye aracı olmuştur. Bu proje ülkemizin ekonomik gelişmesinin yanında ülke tanıtımında da önemli rol oynayacaktır. Boru hattının uzunluğu 1768 km ve 1076 km. si Türkiye’den geçmektedir.
ALINTI
.

Sosyal Bilgiler

Bir Proje Siz Yapın
« : Aralık 26, 2011, 09:20:11 ÖS »