Gönderen Konu: Atatürk Bizimle  (Okunma sayısı 6465 defa)

Çevrimdışı Sosyal Bilgiler1

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 2921
  • Rep +712/-3
Atatürk Bizimle
« : Aralık 28, 2011, 11:09:46 ÖÖ »
ATATÜRK BİZİMLE
   Atatürk’ün sağlığı 1937 yılından itibaren bozulmaya başladı. Ancak Atatürk karaciğerinde hastalık teşhis edilmesine rağmen eski temposuyla çalışmaya devam etti. O sırada gündemde olan Hatay meselesiyle yakından ilgileniyordu. Bu amaçla 1938 yılında yaptığı Mersin gezisi sağlığının daha da bozulmasına yol açtı.
   Atatürk hastalığının iyice şiddetlenmesi üzerine vasiyetini yazarak kendisine ait İş Bankası hisselerinin gelirinden önemli bir payı Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu’na bıraktı.
   Atatürk’ün hastalığını duyan Türk halkı, sağlığıyla ilgili haberleri heyecanla takip ediyor, bütün kalbiyle iyileşmesini diliyordu.
   Atatürk, Dolma Bahçe Sarayı’nda 10 Kasım 1938 sabahı saat dokuzu beş geçe aramızdan ayrıldı. Bu kara haberle, yalnız Türk milleti değil bütün dünya yasa büründü.
   20 Kasım 1938 tarihinde Atatürk’ün naaşı Ankara’ya getirilmiştir. Geçici olarak Etnografya müzesine konulmuştur.
   Atatürk’ün ölümsüz kişiliğine uygun bir Anıtkabir’in inşası için proje yarışma düzenlenmiştir. Emin Onat ve Orhan Arda’nın ortak projeleri tercih edilmiştir. İnşaat 1953 yılında tamamlanmış, Atatürk’ün naaşı 10 Kasım 1953 yılında ebedi istirahatgahına konulmuştur.
   Türk milleti Atatürk’e olan bağlılık ve minnet duygusunu sadece 10 Kasımlarda değil yıl içerisinde kutlanan milli bayramlar, Atatürk konulu sergi, konferans e paneller ile de ifade etmektedir.
   Milletimizin atasına olan sevgisinin en güzel ifadesi cumhuriyeti, Atatürk ilke ve inkılâplarını korumak ve yaşatmak konusundaki kararlılığıdır. Atatürk’ün işaret ettiği yolda uygar devletler düzeyine ulaşmaya çalışan Türkiye bu mücadelesiyle Atatürk’e olan sevgi ve minnet duygularını göstermektedir.
ALINTI
.

Sosyal Bilgiler

Atatürk Bizimle
« : Aralık 28, 2011, 11:09:46 ÖÖ »