Gönderen Konu: 5.SINIF SOSYAL BİLGİLER HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM  (Okunma sayısı 5533 defa)

Çevrimdışı Sosyal Bilgiler1

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 2921
  • Rep +712/-3
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
« : Ocak 24, 2014, 08:37:38 ÖÖ »
ÜNİTE I: HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
Biz Bu Toplumun Üyesiyiz
  Aile toplumun temel birimidir.Evlilik ve kan bağına da-yanan anne, baba ve çocuklardan oluşan toplum için-deki en küçük ve temel kurumdur.
   Birey ise toplumu oluşturan insanlardan her biridir. Birey toplumsal bir varlıktır.Toplum içinde yaşamanın kendisine birtakım haklar kazandırdığı gibi birtakım ö-devler ve sorumluluklar da yüklemiştir.Toplum içinde bir arada yaşadığı öteki bireylerin kendisinden faklı olabileceğini kabul eder ve ona göre davranışlarını düzenler.Onların haklarına ve özgürlüklerine saygı duyar.
  Görüşleri, amaçları, çıkarları bir olan birden fazla kişi ve nesnelerin oluşturduğu kümeye grup denir.Grup ça-lışmalarında başarılı olabilmenin koşulu grupta yer a-lan bireylerin sorumluluklarını yerine eksiksiz getirme-sidir.Aile üyeleri, sınıf arkadaşları, spor takımı gruplara üyedir.
  Belirli düşüncelerin, bireyler arasındaki ilişkilerin ve karşılıklı görevlerin oluşturduğu; genellikle devletle iliş-kisi olan toplumsal örgütlere kurum denir.Kurumlar ka-nunlarla belirlenip; uzun sürelidir.Aile, okul, kütüphane kurumlara örnektir.
  Hepimiz toplum içinde yaşarız.Yaşamımızı sürdürebil-memiz, temel ihtiyaçlarımızı sağlayabilmemiz için iş bölümü ve iş birliğine ihtiyaç vardır.Davranışlarımızı içinde yaşadığımız grubun kurallarına göre düzenleriz.
Rollerimiz
  Grup ya da kurum içinde kişiye düşen görevdir.Çocuk olmak, anne olmak ve öğretmen olmak bu rollerden bazılarıdır.Roller içinde bulunduğumuz duruma göre üstlendiğimiz davranışlardır.Ailede anne, okulda öğret-men gibi.
Haklarımız ve Sorumluluklarımız Var
 Evimizde yapılacak işler aile üyeleri arasında paylaşı-lır.Paylaşım yapılırken, herkese aile içindeki rolüne gö-re görevler verilir.Aile içinde haklarımız olduğu gibi gö-revlerimiz yani sorumluluklarımız da vardır.
 Hak:İnsana yasalar ve anlaşmaların tanıdığı yetkiler toplamıdır.Eğitim, sağlık hakkı gibi.
Sorumluluk:Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üst-lenmesi, mesuliyet.
Çocuk Haklarına Yolculuk
  20 Kasım 1959‘da Birleşmiş Milletler tarafından “Ço-cuk Hakları Bildirgesi” yayınlandı.Çocuk Haklarına Dair Sözleşme,  20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından imzalanarak 1990’da yürürlüğe girmiştir.Tür kiye sözleşmeyi 1990’da imzalamış ve 1995’te onayla-mıştır.Böylece çocuklara tanınan hak ve özgürlükler bu sözleşmeyle güvence altına alınmıştır.
 Sözleşmeye göre, “Her insan 18 yaşına kadar çocuk
sayılır.Her çocuğun, yaşama hakkı vardır.Çocuk dü-şüncesini özgürce açıklama hakkına sahiptir.Çocuğun sağlık ve eğitim hakkı vardır.….”(20 Kasım gününü  Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlandığını biliyor musunuz?)
KAYNAK:haydew
.

Sosyal Bilgiler

5.SINIF SOSYAL BİLGİLER HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
« : Ocak 24, 2014, 08:37:38 ÖÖ »