Gönderen Konu: Marmara Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler  (Okunma sayısı 786 defa)

Çevrimdışı velikz

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 668
  • Rep +1/-0
Marmara Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler
« : Ocak 22, 2022, 10:33:10 ÖS »
Marmara Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler
Tarım: Marmara Bölgesi’nde verimli ova ve platoların bulunması, arazinin düz yapıda olması ve sulama imkânlarının gelişmiş olması bölgede tarımın gelişmesini sağlamıştır. Ayçiçeği, pirinç, zeytin, fındık, mısır ve buğday bölgede yetiştirilen başlıca tarım ürünleridir.
Hayvancılık: Hayvancılık, Marmara Bölgesi’ndeki önemli ekonomik faaliyetlerden biridir. Bölgede kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri elde etmek için yapılan mandıracılık oldukça gelişmiştir. Ayrıca Bursa ve Bilecik çevresinde ipek böceği yetiştirilir. Marmara Bölgesi’nde boğazlarda balıkçılık yapılır.
Sanayi: Marmara Bölgesi’nde ulaşım imkânlarının gelişmiş olması, bölgenin ham madde kaynağı bakımından zengin olması, işgücü kaynağının ve tüketici nüfusun fazla olması bölgeye yapılan yatırımların artmasını ve bölgede sanayinin gelişmesini sağlamıştır. Bölgede gıda, et, süt, süt ürünleri ve tekstil sanayi gelişmiştir. Ayrıca otomotiv, demir-çelik, kimya, metal ve makine, cam-seramik, elektronik ve çimento sanayine ait kuruluşlar yer alır.
Turizm: Marmara Bölgesi doğal güzellikleri, tarihî zenginlikleri ve müzeleri ile turizm açısından çok önemli bir bölgemizdir. İstanbul’da bulunan Ayasofya Müzesi, Haydarpaşa Garı, Dolmabahçe Sarayı ve Kız Kulesi; Bursa’da bulunan Ulu Camii, İznik Gölü, Ulubat Gölü ve Uludağ; Çanakkale’de bulunan Gelibolu Yarımadası Millî Parkı ve Truva Antik Kenti bölgede turizmin gelişmesini sağlayan zenginliklerden bazılarıdır. Dolmabahçe Sarayı
Madencilik Marmara Bölgesi’nde Marmara Adası’nda ve Bilecik’te mermer; Balıkesir’de bor; Çanakkale ve çevresinde linyit; Kırklareli çevresinde doğalgaz çıkarılır.
KAmber Ekinci

Sosyal Bilgiler

Marmara Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler
« : Ocak 22, 2022, 10:33:10 ÖS »