Gönderen Konu: Karadeniz Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler  (Okunma sayısı 743 defa)

Çevrimdışı velikz

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 668
  • Rep +1/-0
Karadeniz Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler
« : Ocak 22, 2022, 10:33:55 ÖS »
Karadeniz Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler
Tarım: Karadeniz Bölgesi’nde çay ve fındık gibi bol yağışa ihtiyaç duyan tarım ürünleri yetiştirilir. Çay ve fındığın yanı sıra tütün, mısır, keten, kenevir ve şeker pancarı bölgenin diğer önemli tarım ürünleridir. Ayrıca Ormancılık faaliyeti gelişmiştir.
Hayvancılık: Gür çayır ve otlakların yer aldığı Karadeniz Bölgesi’nde büyükbaş hayvancılık yapılır. Bunun yanı sıra, Bolu’da yapılan kümes hayvancılığı, bölgenin önemli ekonomik faaliyetlerindendir.
Karadeniz’de bol miktarda balık bulunur. Doğu Karadeniz bölümünde Arıcılık faaliyeti de yapılır
Madencilik: Bölgede Zonguldak çevresinde çıkarılan taş kömürü, bölgenin en önemli yer altı zenginliklerindendir. Ayrıca Artvin Murgul’da ve Kastamonu Küre’de bakır çıkarılır. Taş kömürü çıkaran maden işçileri
Turizm: Karadeniz Bölgesi’nde, birçok tarihî eser ve doğal güzellik bulunur. Trabzon’da bulunan Sümela Manastırı, Amasya'daki Kral mezarları ve Safranbolu Evleri Karadeniz Bölgesinde yer alan tarihî güzelliklerdendir. Yayla turizmine elverişli Ayder Yaylası, kış sporlarının yapıldığı Kartalkaya Dağı ve Ilgaz Dağı ise bölgede bulunan bazı doğal güzelliklerdendir.
Sanayi: Bölgede, çay, fındık, fındık yağı, sigara, kâğıt, kereste, balık konservesi ve balık yağı fabrikaları bulunur. Ereğli ve Karabük Demir Çelik fabrikaları ile Çatalağzı Termik Santrali bölge ekonomisine katkı sağlayan diğer önemli sanayi kuruluşlarındandır.
KAmber Ekinci

Sosyal Bilgiler

Karadeniz Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler
« : Ocak 22, 2022, 10:33:55 ÖS »