Gönderen Konu: EKONOMİK FAALİYETLERİN MESLEKLERE ETKİLERİ  (Okunma sayısı 925 defa)

Çevrimdışı velikz

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 668
  • Rep +1/-0
EKONOMİK FAALİYETLERİN MESLEKLERE ETKİLERİ
« : Ocak 22, 2022, 10:37:56 ÖS »
EKONOMİK FAALİYETLERİN MESLEKLERE ETKİLERİ
Bir kişinin geçimini sağlamak için yaptığı sürekli işe Meslek denir. Ülkemizde ekonomik faaliyetlerin çeşitli olması ve insan ihtiyaçlarının çeşitliliği birbirinden farklı pek çok mesleğin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Anadolu toprakları dünyanın en eski yerleşim alanlarındandır. Verimli topraklar ve uygun iklim koşulları ülkemizde tarımın gelişmesini sağlamıştır. Böylece çiftçilik Anadolu'da ilk gelişen mesleklerden olmuştur.
Kırsal kesimlerde daha çok tarımla ilgili meslek grupları gelişmiştir. Çiftçiler, ziraat teknisyenleri, ziraat mühendisleri, veterinerler, tarım işçileri tarım alanında çalışan başlıca meslek gruplarını oluşturur.
Halı ve kilim dokumacılığı, bakır işlemeciliği, topraktan kap kacak yapımı da ilk meslekleri arasındadır.
Büyük yerleşim merkezlerinde ise daha çok, kalabalık nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak meslek grupları vardır. Öğretmen, polis, avukat, doktor, hemşire, hâkim, savcı, memur, bankacı, eczacı vb. görevleri yürüten kişiler ham madde işleyerek üretim yapmazlar. Bu meslek grupları hizmet üreterek geçimlerini sağlarlar.
Günümüzde hizmet üreten birçok meslek gruplarını söyleyebiliriz. Bunlardan bazıları şunlardır: Aşçı, garson, taksi şoförü, kuaför, pilot, rehber, postacı, kameraman, bilgisayar mühendisi, kasap, makinist, manav, dalgıç, teknisyen gibi.
Kamber Ekinci

Sosyal Bilgiler

EKONOMİK FAALİYETLERİN MESLEKLERE ETKİLERİ
« : Ocak 22, 2022, 10:37:56 ÖS »