Gönderen Konu: Ege Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler  (Okunma sayısı 698 defa)

Çevrimdışı velikz

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 668
  • Rep +1/-0
Ege Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler
« : Ocak 22, 2022, 10:36:11 ÖS »
Ege Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler
Tarım: Ege Bölgesi’nde ekonominin temelini oluşturur. İklim yeryüzü şekilleri ve su kaynakları nedeniyle tarım gelişmiştir. Zeytin, pamuk, üzüm, incir, tütün ve turunçgiller yetiştirilir. Bölgenin iç kesimlerinde ise karasal iklim görülmesine bağlı olarak haşhaş, şeker pancarı, buğday ve arpa üretimi yapılır.
Hayvancılık: İzmir, Manisa ve Denizli gibi büyük kentlerinde kümes hayvancılığı yapılır. Ayrıca Muğla çevresinde kıl keçisi, iç kesimlerde ise koyun yetiştirilir.
Madencilik: Linyit, tuz, cıva ve mermer gibi yer altı zenginliklerine sahiptir. Linyit, ülkemizde en fazla Ege Bölgesi’nden çıkarılır.
Turizm: Ege Bölgesi’ndeki en önemli ekonomik faaliyetlerinden biridir. İzmir’de bulunan Efes Antik Kenti, dünyaca ünlü Pamukkale Travertenleri, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Marmaris ve Çeşme’de bulunan plajlar; turizmin gelişmesini sağlayan zenginliklerden bazılarıdır.
Sanayi: Bölgede yetiştirilen tarım ürünlerine ve çıkarılan yer altı zenginliklerine uygun sanayi kuruluşları yer alır. Petrol rafinerisi, tekstil, seramik, kâğıt, otomotiv, çimento, şeker ve gübre fabrikaları bu sanayi kuruluşlarından bazılarıdır. Ayrıca bölgede linyit yataklarının fazla olmasına bağlı olarak termik santraller bulunur. Manisa - Soma’da, Muğla - Yatağan’da, Kütahya - Tunçbilek’te bulunan termik santraller bunlardan bazılarıdır.
Kamber Ekinci

Sosyal Bilgiler

Ege Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler
« : Ocak 22, 2022, 10:36:11 ÖS »