Gönderen Konu: Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler  (Okunma sayısı 679 defa)

Çevrimdışı velikz

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 668
  • Rep +1/-0
Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler
« : Ocak 22, 2022, 10:35:40 ÖS »
Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler
Tarım: Yükselti ve iklim nedeniyle tarım gelişmemiştir. Ovalarda arpa ve buğday gibi tahıllar üretilirken Malatya yöresinde kayısı üretimi yapılır.
Hayvancılık: Hayvancılık, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki en önemli ekonomik faaliyettir. Bölgede Erzurum-Kars yöresinde büyükbaş hayvancılık, bozkırların yer aldığı ovalarda küçükbaş hayvancılık yapılır. Bol çiçekli yaylaların bulunduğu Erzurum - Kars platosunda, Hakkâri ve Bitlis’te arıcılık gelişmiştir.
Madencilik: Maden çeşitliliği ve rezervi bakımından en zengin bölgemizdir. Demir, krom, kurşun, çinko ve linyit bölgenin önemli yer altı zenginliklerindendir.
Sanayi: Yer şekilleri ve iklim koşulları elverişsiz olduğu için sanayi yeterince gelişmemiştir. Bölgede et ve süt ürünleri fabrikaları, şeker ve kayısı işleme fabrikaları bulunur. Linyit yataklarına bağlı olarak Termik santralleri ve hidroelektrik santralleri kurulmuştur.
Turizm: Tarih ve kış turizmi gelişmiştir. Palandöken Kayak Merkezi, Van Gölü, Ağrı Dağı, İshak Paşa Sarayı, Ani Harabeleri ve Akdamar Kilisesi bölge ekonomisine katkı sağlayan önemli turistik yerlerdendir.
Kamber Ekinci

Sosyal Bilgiler

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Ekonomik Faaliyetler
« : Ocak 22, 2022, 10:35:40 ÖS »