Sosyal Bilgiler

Eski Forum => Genel Tartışma => Eski Konular => İnkilap Tarihi => Konuyu başlatan: Sosyal Bilgiler1 - Ekim 20, 2008, 09:36:39 ÖS

Başlık: Kılık-Kıyafet Düzenlenmesi
Gönderen: Sosyal Bilgiler1 - Ekim 20, 2008, 09:36:39 ÖS
Kılık-Kıyafet Düzenlenmesi
    Osmanlı devleti çok uluslu ve çok dinli bir topluma sahipti.Her dinin mensupları ve farklı millet kendisine has kıyafetler giymekteydi.Bu yönüyle toplumda genel bir kıyafet birliği yoktu.
   Türk toplumunun görünüş olarak da çağdaş batılı toplumlara benzemesi amacıyla çeşitli düzenlemelere gidilmiştir.
   25 Kasım 1925’te “Şapka giyilmesi hakkında kanun” kabul edilerek Türk erkeklerinin fes ve benzeri başlıklar yerine başlık olarak şapka giymesi kararlaştırılmıştır.
  3 Aralık 1934’te “Dini Kıyafetler hakkında kanun” kabul edilerek din ve mezheplerin temsilcilerinin dışındakilerin mabetler ve ayinler dışında dini kıyafetlerle dolaşmaları yasaklanmıştır.Yasaya göre sadece Diyanet İşleri başkanı,Rum ve Ermeni Patrikleri ve Yahudi hahambaşısı ne zaman isterlerse dini kıyafet giyebileceklerdi.
   Atatürk Türk kadının kıyafetine özel bir yasa çıkararak karışmamış ve bu konudaki değişimi doğal akışına bırakmıştır. Gerçektende Türk kadını zaman içinde modern ve uygar kıyafetleri kendiliğinden benimsemiştir.
Başlık: Ynt: Kılık-Kıyafet Düzenlenmesi
Gönderen: PeRi - Ekim 19, 2009, 06:00:25 ÖS
Tesekkür ederim