Sosyal Bilgiler

8. SINIF SOSYAL BİLGİLER PAYLAŞIMLARI => Ders Notları => 6.Ünite Atatürk Dönemi Dış Politika => Konuyu başlatan: Sosyal Bilgiler1 - Aralık 26, 2011, 09:18:01 ÖS

Başlık: AVRUPA BİRLİĞİ’NE DOĞRU
Gönderen: Sosyal Bilgiler1 - Aralık 26, 2011, 09:18:01 ÖS
AVRUPA BİRLİĞİ’NE DOĞRU
   Türklerle Avrupalıların arasındaki ilişki çok eskilere dayanmaktadır. Türklerin Rumeli’yi geçmesiyle birlikte Avrupa’nın bir parçası haline gelmişlerdir. Aralarındaki savaşlar yüzyıllarca sürmüştür. Osmanlı Devleti ile Avrupa arasındaki ilişkiler Osmanlı Devleti yıkılıncaya kadar sürmüştür.
   Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’ün barışçı politikaları sayesinde Avrupa ülkeleri ile ilişkiler daha geniş bir alana yayılmıştır. Savaşları önleme çabaları doğrultusunda Türkiye ile Avrupa ülkeleri işbirliği içerisinde çaba ve gayret göstermişlerdir.
   Avrupa, 1951 yılında Paris Antlaşması ile Avrupa Birliği’nin temeli sayılan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu oluşturulmuştur. AKÇT’yi oluşturan ülkeler; Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya, Lüksemburg’dur.
   1957 yılında Roma Antlaşması ile Avrupa Ekonomik Topluluğu kurulmuştur. Türkiye, Yunanistan ile birlikte 1959 yılında bu birliğe üye olmak için başvurmuştur. Yunanistan 1981 yılında birliğe üye olmuştur.
   Türkiye ile dört yıl süren ortaklık müzakereleri sonucunda 1963 yılında Ankara Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma ile bir geçiş dönemi oluşturulmuş, özellikle gümrük alanında işbirliği kabul edilmiştir. Avrupa bu geçiş aşamasında üzerine düşen görevleri yerine getirmediği gibi, Türkiye’de 1970’li yıllarda siyasi ve ekonomik krizler nedeniyle üzerine düşen görevleri yapmakta zorlanmıştır.
   AET, sermaye, emek ve hizmetin serbest dolaşımına yönelik bir birlik olmasına rağmen aynı zamanda siyasi bir birliktir. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra AET ile Türkiye arasındaki ilişkiler askıya alınmışsa da 1987 yılında görüşmeler tekrar başlamıştır.
   1 Ocak 1996 yılında yürürlüğe giren Gümrük Birliği ile taraflar arasında malların serbest dolaşımı ve ortak gümrük tarifelerinin uygulanması sağlanmıştır.
   1999 Helsinki Zirvesi ile Türkiye’ye adaylık statüsü sağlanmıştır.
   3 Ekim 2005 tarihi ile birlikte Türkiye, AB ile tam adaylık görüşmelerine başlamıştır. Bu tarihten sonra açılan konu başlıklarında tam üyelik için müzakereler sürdürülmektedir.
   AB’nin üye sayısı Nisan 2009 itibari ile 27 ülkeye çıkmıştır. Türkiye, Makedonya ve Hırvatistan aday ülkeler olarak müzakerelere devam etmektedirler.  


ALINTI