Gönderen Konu: 8.Sınıf İnkılap Tarihi 3.Ünite LGS Soru Cevap  (Okunma sayısı 7155 defa)

Çevrimdışı velikz

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 668
  • Rep +1/-0
8.Sınıf İnkılap Tarihi 3.Ünite LGS Soru Cevap
« : Mart 03, 2023, 02:54:23 ÖS »
1)Sevr Antlaşmasını kabul etmeyen Türk halkı vatan topraklarını savunmak için doğuda Ermenilere,güneyde Fransızlara ve Ermenilere,batıda ise Yunanlılara karşı bağımsızlık savaşı başlatmışlardır.
2)Kurtuluş Savaşı’nda Doğu Cephesi komutanı Kazım Karabekir’di.Bu cephede Ermenilere karşı başarılı mücadele verilmiş ve Gümrü Antlaşması imzalanmıştır.Ermeniler bu antlaşma ile Sevr Antlaşması’nın  geçersizliğini kabul etmişlerdir.
3)Türk halkı Güney Cephesi’nde Kuvayı Milliye birlikleri ile Fransız ve Ermenilere karşı bağımsızlık mücadelesi vermiştir.
4)Düzenli ordunun ilk zaferi I.İnönü Savaşı’dır.Bu savaşta düzenli ordu Yunanlılar karşısında büyük bir zafer kazanmıştır.Bu savaş  iç ve dış politikada önemli gelişmelere yol açmıştır.
5)I.İnönü Savaşı’nın ulusal sonuçları:
-Yeni Türk Devleti’nin ilk anayasası kabul edilmiştir.(Teşkilat-ı Esasiye)
-Milli Marşımız kabul edilmiştir.
-Halkın düzenli orduya ve BMM(Büyük Millet Meclisi) hükümetine olan güveni artmıştır.
6) I.İnönü Savaşı’nın uluslararası sonuçları:
-İtilaf devletleri Londra Konferansı’nı düzenlemişlerdir.
-Afganistan ile dostluk antlaşması imzalanmıştır.
-Sovyetler Birliği ile Moskova Antlaşması imzalanmıştır.
7)II.İnönü Savaşı sonucunda İtalya,Anadolu’da işgal ettiği yerleri boşaltmaya başlamıştır.
8)Kütahya-Eskişehir Savaşları Türk ordusunun ilk ve tek yenilgisidir.
9) Kütahya-Eskişehir Savaşları sırasında M.Kemal Atatürk Ankara’da Maarif Kongresi’nin toplanmasını istemiştir.Bu Onun eğitime,bağımsızlık savaşı kadar önem verdiğini göstermektedir.
10) Kütahya-Eskişehir Savaşları’ndan sonra meclis M.Kemal Atatürk’e başkomutanlık yetkisi vermiştir.M.Kemal Atatürk başkomutanlık yasama yetkisini kullanarak ‘’Tekalif_i Milliye Emirleri’ni’’yayımlamıştır.Türk halkı,maddi ve manevi bütün kaynaklarını ordu için seferber etmiştir.
11)Sakarya Meydan Savaşı’nda Türk ordusunun başarılı savunma taktiği sonucu Yunan kuvvetleri büyük bir yenilgi almış ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır.
12)Sakarya Savaşı sonucunda Kafkas Cumhuriyetleri ile(Azerbaycan,Ermenistan,Gürcistan)BMM arasında Kars Antlaşması imzalanmıştır.Bu antlaşma ile Türkiye’nin doğu sınırı kesin şeklini almıştır.
13)Sakarya Savaşı sonrası Fransa İle Ankara Antlaşması imzalanmıştır.Bu antlaşma ile Türkiye’nin güney sınırı çizilmiştir.(Hatay hariç)
14) Sakarya Savaşı sonrası M.Kemal Atatürk düşmanı tamamen yurttan atmak için taarruz(saldırı) hazırlıkları başlatmıştır.M.Kemal Atatürk Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda Türk ordusuna şu emri vermiştir;’’Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir.İleri!.’’
15)Büyük Taarruz sonucunda Türk ordusu büyük bir zafer kazanmıştır.Bu savaş ile Milli Mücadele’nin askeri safhası sona ermiştir.
16)Mudanya Ateşkes Antlaşması ile (11 Ekim 1922)Doğu Trakya,İstanbul ve Boğazlar savaş yapılmadan işgalden kurtulmuş oldu.Boğazların ve İstanbul’un yönetiminin BMM’ye bırakılması ile Osmanlı Devleti hukuken yok sayılmıştır.




 Deniz ÖZTÜRK
Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Sosyal Bilgiler

8.Sınıf İnkılap Tarihi 3.Ünite LGS Soru Cevap
« : Mart 03, 2023, 02:54:23 ÖS »