Gönderen Konu: Atatürk'ün Sosyal Bilimlere verdiği önem  (Okunma sayısı 7151 defa)

Çevrimdışı velikz

  • Administrator
  • Usta Öğretmen
  • *****
  • İleti: 668
  • Rep +1/-0
Atatürk'ün Sosyal Bilimlere verdiği önem
« : Şubat 05, 2022, 11:45:55 ÖÖ »
Atatürk ve Sosyal Bilimler
Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk özellikle sosyal bilimler alanında önemli çalışmalar yapmıştır. Yapılan bu çalışmaların bazıları şunlardır;
 Yurtdışındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip etmek amacıyla yurtdışına öğrenciler gönderilmiştir.
 Türk tarihini araştırmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Türk Tarih Kurumu kurulmuştur (1931)
 Türk dilini yabancı dillerin etkisinden kurtarmak, korumak ve geliştirmek amacıyla Türk Dil Kurumu kuruluştur (1932)
 Sosyal bilimler alanında çalışmalar yapmak amacıyla Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi açılmıştır (1935)
Kamber 28 EKİNCİ
Günümüzde Bilim ve Teknoloji
TÜBİTAK: Türkiye’de bilim ve teknolojiyi desteklemek ve gelişmesini sağlamak amacıyla Türkiye’nin 4. cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından 1963 yılında Türkiye Bilimsel ve teknolojik Araştırma Kurumu, TÜBİTAK kurulmuştur. TÜBİTAK, 1993 yılından itibaren her seviyeye uygun bilim kitapları ve süreli bilim yayınları çıkarmaya başlamıştır.
Teknoparklar: Teknoparklar, üniversitelerin araştırma kurumları ile sanayi kurumlarının birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferi yapıp yeni ürünler ortaya çıkardığı araştırma merkezleridir.
Savunma Sistemleri: Ülkemizde özellikle savunma sisteminde son yıllarda ASELSAN’ın yaptığı çalışmalar sonucu büyük gelişmeler olmuştur. İnsansız Hava Araçları (İHA), Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA), SOM Füze Sistemi, Fırtına Obüsleri, Altay Milli Tanklar, MİLGEM Milli Gemiler gibi çeşitli milli ve yerli savunma sistemlerimiz bulunmaktadır.
Otomotiv Sanayi: Ülkemizde yerli otomobille ilgili ilk büyük adım 2019 yılında atıldı. TOGG adı verilen yerli otomobil markamız ilerleyen süreçlerde seri üretime geçerek kullanıma sunulacaktır.
İletişim ve Uzay Alanındaki Çalışmalar: İletişim ve uzay alanında yerli uydumuz olan TÜRKSAT ilerleyen süreçlerde tamamen kendi imkânlarıyla yapacağı TÜRKSAT 6A uydusunu uzaya fırlatmayı planlamaktadır.

Sosyal Bilgiler

Atatürk'ün Sosyal Bilimlere verdiği önem
« : Şubat 05, 2022, 11:45:55 ÖÖ »