Sosyal Bilgiler

Eski Forum => Genel Tartışma => Eski Konular => 1.Dünya Savaşı => Konuyu başlatan: Sosyal Bilgiler1 - Eylül 16, 2014, 09:25:57 ÖS

Başlık: YUGOSLAVYA’NIN DAĞILMASI
Gönderen: Sosyal Bilgiler1 - Eylül 16, 2014, 09:25:57 ÖS
YUGOSLAVYA’NIN DAĞILMASI
 II. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın Yugoslavya’yı ele geçirmesi ile Nazi yanlısı Büyük Hırvatistan Devleti kurulmuş ve Hırvatlar “Ustaşa” adı verilen ayrılıkçı bir örgüt kurmuşlardır.
 Sırplar da “Çetnik” adı verilen aşırı milliyetçi bir örgüt kurarak Ustaşa’nın faaliyetlerine karşı mücadele etmişlerdir. Tito’nun dış politikada izlediği SSCB’den uzaklaşıp Batılı devletlere yakınlaşma siyaseti, Yugoslavya’nın COMINFORM’dan ihraç edilmesine neden olmuştur.
 1987’de bir darbeyle Sırp Komünist Partisi’nin başına geçen Slobodan Miloseviç, Yugoslavya Federal Ordusu’nu (JNA) kontrol altına alarak Kosova ve Voyvodina’ya verilen özerklik hakkını reddetmiştir.
 Bağımsızlığını ilan ederek Yugoslavya’dan kopan ilk devlet Slovenya’dır.
 “Küçük Yugoslavya” olarak anılan Bosna-Hersek’in bağımsız olması ile Sırbistan, “Büyük Sırbistan” düşüncesiyle Boşnaklara karşı acımasız bir savaş başlatmış ve belli bir süre Sırpların bölgedeki etnik temizlik harekâtına kayıtsız kalan Avrupa devletleri, 1993’te Saraybosna, Gorajde, Serebrenika, Tuzla, Zepa ve Bihac bölgelerini güvenli bölge ilan etmiş ve BM Güvenlik Konseyi tarafından bu bölgelere Barış Gücü askeri gönderilmiştir.
 Serebrenika, ‘güvenli bölge’ olarak ilan edilmiş olmasına rağmen 11 Temmuz 1995 tarihinde General Ratko Mladiç komutasındaki Sırp güçlerinin eline geçmiştir. Bunun sonucu 8 bin civarında sivil Boşnak öldürülmüş ve İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da görülmeyen bir soykırım gerçekleşmiştir. (Serebrenika Katliamı)
 Mavi Kelebek’in İzinde: Sırplar, Bosna Savaşı sırasında katlettikleri Boşnakların cesetlerini gizlemek amacıyla toplu mezarlar oluşturmuş, bu mezarların tespitini zorlaştırmak için de her mezara metal parçalar yerleştirmişlerdir. Fakat toplu mezarlar üzerinde yetişen Artemis çiçeği ve bu çiçekle beslenen Mavi Kelebek sayısında artış gözlemlenmesi neticesinde 400’e yakın toplu mezar tespit edilmiştir. Her geçen gün bulunmaya da devam etmektedir.
 Aliya İzzetbegoviç tarafından Dayton Anlaşması’nın imzalanmasıyla Bosna Savaşı sona ermiştir.
 Sırplar, Dayton Antlaşması’nın imzalanmasından sonra Kosova’da yaşayan Arnavutlara baskı ve şiddet uygulamaya başlamış, bunun üzerine Kosova halkı Kosova Kurtuluş Ordusu’nu kurmuştur.
 Dünyada bağımsızlığını ilan eden son devlet Kosova’dır.
Kaynak: İbrahim BEYTER