Sosyal Bilgiler

6. SINIF SOSYAL BİLGİLER PAYLAŞIMLARI => 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Notları => 1.Dönem => Konuyu başlatan: sosyalcicocuk - Nisan 06, 2009, 10:23:23 ÖS

Başlık: Dört Mevsim Türkiye İklimler ve özellikleri
Gönderen: sosyalcicocuk - Nisan 06, 2009, 10:23:23 ÖS
1.   Karadeniz İklimi:
    Yazlar serin, kışlar ılık, her mevsim yağışlıdır.
    Dağların Karadeniz’e bakan yamaçlarında yağış fazladır.
    En fazla yağışı sonbaharda, en az yağışı ilkbaharda alır.
    Nem oranının yüksek olmasından dolayı yaz ve kış mevsimleri arasındaki sıcaklık farkı (yıllık sıcaklık farkı) fazla değildir.
    Karadeniz kıyıları ile Marmara Bölgesi’nin Karadeniz’e yakın yerlerinde görülür.
    Bitki örtüsü ormandır.
    Yetiştirilen tarım ürünleri; çay, fındık, mısır, tütün, soya fasulyesi, keten, kenevir
2.   Akdeniz İklimi:
    Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır.
    En fazla yağışı kışın, en az yağışı yazın alır.
    Don olaylarına ve kar yağışlarına nadiren rastlanır. Güneşlenme süresi fazladır.
    Yıllık (yaz-kış) ve günlük gece-gündüz) sıcaklık farkı fazladır.
    Seracılık yaygın olarak yapılır. Nedeni; güneşli gün sayısının fazla olması ve kışların ılık geçmesidir.
    Akdeniz ve Ege kıyılarıyla, Marmara Bölgesi’nin güney kısmında ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin batısında görülür.
    Bitki Örtüsü makidir. Makiler, yaz kuraklığına dayanıklı olan ve bütün yıl yeşil kalabilen çalı ve kısa boylu ağaçlardır.
    Yetiştirilen tarım ürünleri; turunçgiller (limon, portakal, greyfurt), muz, zeytin, susam, pamuk, üzüm, incir, tütün,

3.   Karasal İklim:
    Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk, kar yağışlı ve uzun sürer.
    En fazla yağışı ilkbaharda, en az yağışı yazın alır.
    Yıllık (yaz-kış) ve günlük (gece-gündüz) sıcaklık farkları çok fazla, yağışlar azdır.
    İç Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde görülür.
    Bitki örtüsü bozkır (step)’dır. Bozkırlar, ilkbahar yağmurlarıyla büyüyüp yeşeren, yaz sıcaklığının başlamasıyla sararıp kuruyan bitki örtüsüdür.
    Yetiştirilen tarım ürünleri; buğday, arpa, çavdar, pirinç, baklagiller (mercimek, nohut), tütün, pamuk, üzüm, Antep Fıstığı